Vinnare av Årets accessoardesigner på ELLE-galan 2024 är Jimmy Kamhieh Loutfi

19 apr, 2024 
AvHelena Skoog
Årets accessoardesigner på ELLE-galan 2024 är Jimmy Kamhieh Loutfi
Foto: Rami Hanna
Med kreativ frihet som drivkraft och en fascination för organiska former skapar han personliga smycken med stark igenkänningsfaktor. Inspirerad av naturen har han format sitt signum – och samtidigt byggt ett eget universum för skapande utan gränser. Årets accessoardesigner på ELLE-galan 2024 är Jimmy Kamhieh Loutfi för Louis Abel.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så följer du Elle-galan 2024 liveBrand logo
Så följer du Elle-galan 2024 live

Först och främst: Stort grattis! Berätta om känslan när du fick veta att du vunnit!

– Tack så mycket! Jag blev väldigt glad när jag hörde detta. I entreprenörskap och bolagsbygge kan det ibland kännas som att man jobbar i uppförsbacke, så alla goda nyheter som dessa är trevliga tillskott.

Vad betyder det här priset för dig?

– Det är otroligt hedrande att bli tilldelad detta pris. Jag ser det som att den svenska modebranschen ser vad vi gör och uppskattar vårt varumärke och det vi skapar.

Årets accessoardesigner på ELLE-galan 2024 är Jimmy Kamhieh Loutfi
Jimmy Kamhieh Loutfi vinner Årets accessoardesigner på ELLE-galan 2024Foto: Rami Hanna

Jimmy Kamhieh Loutfi vinner Årets accessoardesigner på ELLE-galan 2024

Hur skulle du själv beskriva din design?

Annons

– Lekfull och experimentell, men samtidigt väldigt ”wearable”.

Berätta kort om din väg in i smyckesbranschen, från början!

– Jag har en bakgrund som maskiningenjör och arbetade med design och konstruktion mot tillverkningsindustrin i sex år i Borås, där jag kommer ifrån. Jag fick mitt första silversmycke i gåva av en person som står mig väldigt nära när jag var 26. Jag blev helt fascinerad av hur denna metall kunde förvandlas till något så personligt som bar med sig minnen och känslor. Det var en dimension utöver det jag var van vid när jag formgav metall som ingenjör. Jag blev kär i smycken, hade egentligen ingen aning om vad jag gav mig in på och nu några år senare står vi här.

Hur ser din skapandeprocess ut?

– Den varierar väldigt mycket, oftast har jag en färdig vision innan jag sätter igång. Jag börjar oftast med att rita upp formerna i mitt 3D-modelleringsprogram där jag experimenterar vidare med formen. Därefter 3D-printar jag prototyper i ett specifikt vax, som man sedan kan fortsätta bearbeta för hand för att få till rätt känsla. När jag känner mig nöjd görs en silikonform av prototypen och smycket gjuts i silver för att till sist bearbetas, slipas och poleras för hand i vår verkstad i Borås.

Annons

Jag blev kär i smycken, hade egentligen ingen aning om vad jag gav mig in på och nu några år senare står vi här

Jimmy Kamhieh Loutfi

Var hämtar du inspiration?

– Väldigt ofta hittar jag min inspiration i naturen. Jag har alltid varit fascinerad av de strukturer, former och ytor som har skapats naturligt över tusentals år. Jag kan också finna inspiration i gamla böcker och arkitektur.

Vad händer härnäst för dig? Vad har du för drömmar och planer för framtiden?

– Mitt motto med varumärket har alltid varit att skynda långsamt. Bygga en stabil grund och ett välmående företag samtidigt som vi växer organiskt. På senare tid har jag ändå fascinerats och känt mig utmanad av tanken på att lägga i nästa växel när det gäller att skala upp. I framtiden ser jag Louis Abel som ett internationellt designhus.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons