Alla vinnare på ELLE-galan 2020

Årets designer Karl Lindman och Elin Kling för Toteme på ELLE-galan 2020

På ELLE-galan 2020 prisades årets främsta inom svenskt mode. Se alla vinnare här – och klicka dig vidare till alla våra intervjuer med årets vinnare.
17 januari, 2020

VIDEO: ALLA VINNARE INTERVJUAS EFTER PRISUTDELNINGEN

Den 17 januari var det återigen dags att hylla de främsta aktörerna och de mest lovande kreatörerna inom svenskt mode. Under kvällen delades prestigefyllda priser ut i totalt 14 kategorier med den alltid lika extravaganta Kakan Hermansson vid rodret. Galan inleddes med en unik visning signerad stylisten Lisa Lindqwister där kända modeprofiler prydde en spegelblank catwalk tillsammans med kära familjemedlemmar. Galan bjöd på tacktal och sensationella visningar från Totême (Årets designer), Amanda Borgfors Mészáros (Årets nykomling) och Frida Jonsvens (Årets blickfång).

– Vi på ELLE är glada över att återigen få hedra och hylla våra kreatörer och inspiratörer inom den svenska modebranschen. Det är väldigt kul att se så många nya, orädda talanger som är redo att ta svenskt mode in i framtiden. Att Sverige fortsatt håller en hög nivå på den internationella modescenen är slående, säger Cia Jansson, chefredaktör och juryns ordförande.

Nytt för i år är att priskategorin H&M & ELLE Conscious Award har ändrat skepnad och vem som helst kan utan hem utmärkelsen genom att söka med en idé eller ett initiativ som förlänger livet på kläder. Genom en tävling på ELLE.se skickades bidrag med klimatsmarta lösningar för modekonsumentens resa in, vinnare utsågs sedan av en jury bestående av representanter från ELLE, H&M och branschen.

ELLE-galans jury

Pristagarna har utsetts av en jury bestående av: ordförande Cia Jansson (chefredaktör ELLE), Ann-Sofie Johansson (creative advisor H&M), Emilia de Poret (modeexpert & influencer), Felicia Reu-terswärd (hållbarhetsansvarig H&M), Frida Marklund (fotograf), Henning Gillberg (grundare Repamera), Michael Elmenbeck (CD och grundare Bon Magazine och CFHILL Art Space), Nina Oja (AD/CD ELLE), Peter Andersson, (visningsproducent PAP Studio), Shanga Aziz (grundare Locker Room Talk), Sigrid Barnekow (frilanskonsult med fokus på innovationsprojekt), Susanna Strömquist (modejournalist), Susanne Ljung (modejournalist).

Här är alla vinnare på ELLE-galan 2020

ÅRETS HEDERSPRIS: Acne Studios

”Från legendariska jeans med röda sömmar till den storslagna invigningen av Stockholms första kompletta modehus. Med multikreatören Jonny Johansson i spetsen har de erövrat inte bara catwalken i modets huvudstad Paris, utan också den globala publikens hjärta – från Tokyo och Shanghai till New York och LA. En internationell supernova som alltid sätter kreativiteten i första rummet. Årets hederspristagare är Acne Studios!”

Läs vår intervju med Jonny Johansson här >

ÅRETS DESIGNER: Totême

”På kort tid har de lyckats skapa inte bara ett aktningsvärt skandinaviskt stiluniversum utan också en hyllad destinationsbutik med magnetisk dragningskraft, mitt i Stockholm! Deras moderna garderobsikoner är lika tidlösa som modevassa. En oslagbar modeduo! Årets designer är Elin Kling och Karl Lindman på Totême.”

Läs vår intervju med Totême här >

ÅRETS ACCESSOARDESIGNER: Susan Szatmáry

“Modern lyx på hög internationell nivå! Med erfarenhet från världens ledande modehus skapar hon en imponerande kollektion under eget namn med eleganta smycken och skarpa väskor. Stramt och feminint med en touch av art déco. Årets accessoardesigner är Susan Szatmáry.”

Läs vår intervju med Susan Szatmáry här >

ÅRETS BLICKFÅNG: Frida Jonsvens i samarbete med Glada Hudik-teatern

”Modedrömmar som slår in! Hon är känd för sina spektakulära couturekreationer för stjärnor på röda mattan och politiker på Nobelfesten. I år har hon bevisat att modedrömmarna håller hela vägen till catwalken i New York. Årets blickfång är modekreatören Frida Jonsvens i samarbete med Glada Hudik-teatern.”

Läs vår intervju med Frida här >

ÅRETS STYLIST: Anna Fernandez

”En oöverträffad mästare på att tolka trenden på catwalken och att förutse det nya. Med en imponerande fingertoppskänsla skapar hon looken som vi ännu inte visste att vi vill ha. Årets stylist är Anna Fernandez.”

Läs vår intervju med Anna här >

ÅRETS FOTOGRAF: Angelina Bergenwall

”Det är artistiskt, genomtänkt och välkomponerat. Hon låter oss komma riktigt nära inpå människan. Det är nstämt och samtidsrele- vant – med hög modefaktor! Årets fotograf är Angelina Bergenwall.”

Läs vår intervju med Angelina här >

ÅRETS BEAUTY: Sainabou Chun

”En trendsättande multitalang som stylar modeller och stjärnor som Seinabo Sey och Zara Larsson med bravur och även går sin egen väg när det gäller utveckling av nya hårprodukter. Årets beauty går till hårstylisten Sainabou Chune.”

Läs vår intervju med Sainabou här >

ÅRETS MODELL: Ursula Wångander

”Vilken kometcomeback! Med trettiofem års erfarenhet sitter steget som det ska när hon obrytt glider ut på jordglobens hetaste catwalk i modets huvudstad Paris. Cool som få! Årets modell är Ursula Wångander.”

Läs vår intervju med Ursula här >

ÅRETS BÄST KLÄDDA KVINNA: Hedda Stiernstedt

”Orädd, ny ken och modeintresserad. Vi ser henne gärna i vintage. Men hon kan även konsten att bära upp samtidens mest avancerade modekreationer. Hennes tid är utan tvekan nu! Årets bäst klädda kvinna är Hedda Stiernstedt.”

Läs vår intervju med Hedda här >

ÅRETS BÄST KLÄDDA MAN: Daniel Hallberg

”Stilsäkert, självsäkert – och alltid med glimten i ögat! Med en personlig mix av olika stilar skapar han en modern look som inspirerar. Årets bäst klädda man är Daniel Hallberg.”

Läs vår intervju med Daniel här >

ÅRETS INFLUENCER: Parisa Amiri och Brita Zackari

”I en tid när starka röster är viktigare än någonsin har deras podcast blivit en självklar destination. Med samma skärpa avhandlar de allt från aktualiteteter som #metoo till tv-serierna som gör oss smartare. De når en storpublik varje vecka – och vi ser fram emot ett 2020 med dem i våra öron. Årets influencers är Parisa Amiri och Brita Zackari.”

Läs vår intervju med vinnarna här >

H&MS OCH ELLES NYKOMLINGSSTIPENDIUM: Amanda Borgfors Mészáros

”Hantverk på hög, kreativ nivå. Böljande volymer och skulpturala silhuetter. Couturekonst, återbruk och nytänk i ett unikt uttryck med hög samtidsrelevans. Vilken talang! Årets nykomling är Amanda Borgfors Mészáros.”

Läs vår intervju med Amanda här >

H&M OCH ELLE CONSCIOUS AWARD: Vividye

”En visionär idé som förnyar och förlänger! Med en ny teknik för av- och påfärgning ser de framför sig att vi besöker butiken för att uppdatera våra plagg med nya färger, budskap och motiv – utan att det sliter på vare sig plagget eller planeten. En innovativ metod som aktiverar garderoben samtidigt som den utmanar vår kreativitet. Årets H&M och ELLE Conscious Award går till Vividye.”

Läs vår intervju med Vividye här >

ÅRETS LOOK I SAMARBETE MED L’ORÉAL PARIS: Imane Asry med Instagramkontot Fashion With Faith

”Alltid lika flawless, alltid lika inspirerande! Modest fashion med en skandinavisk touch i sann citychic anda. Årets look går till influencern Imane Asry med instagramkontot Fashion with faith.”

Läs vår intervju med Imane här >

LÄS MER:

Här ser du ELLE-galan 2020 igen

ELLE-galan 2020: Alla fest- och mingelbilder

Röda mattan på ELLE-galan 2020 – se alla bilder här

Höjdpunkter från ELLE-galan 2020