Alla vinnare på ELLE-galan 2017!

13 jan, 2017 
AvLisa Arnell
På ELLE-galan prisas årets främsta aktörer inom svenskt mode. På ELLE-galan 2017 fick femton vinnare ta emot pris på scenen.
Annons

Här är alla årets vinnare. Grattis till er alla – och tack för ett fantastiskt 2016!

Julia Hafström på Elle-galan

Årets modell: Julia Hafström

Catwalkens drottning, kampanjernas megastjärna och modehusens favoritmusa. En sann naturkraft som med sin starka personlighet förhöjer varje plagg och förkroppsligar nuet. Oförglömlig, oefterliknelig.

Årets modell för andra gången, hur känns det?

 Tack, det är en lika stor ära att få priset igen!

Var hamnar statyetten?

 Den gamla står i min bokhylla hemma i New York, så denna får väl stå bredvid.

 

Magnus Carlson på Elle-galan

Årets bäst klädda man: Magnus Carlson

Hans känsliga röst har visat sig gömma ett lika känsligt hjärta – och hans känsla för stil ligger på samma högoktaniga nivå. En modern dandy som med detaljrik nördighet hållit fast vid sin skarpa retrolook genom åren – och bär den med en mjukhet som bara han kan.

Annons

Bäst klädd i landet, hur känns det här?

– Jag känner mig så fruktansvärt ärad och stolt! Det här är det första pris jag vinner, jag är ju den eviga tvåan och har aldrig vunnit något för mina 16 album. Förstår att det här priset inte bara handlar om kläder utan också personlighet och hur det hänger ihop.

 

Houdini Elle-galan

H&M och ELLE conscious award: Houdini

En pionjär inom hållbarhetsarbete, som fortsätter att flytta fram gränserna och med sin höga ambitionsnivå både utmanar och inspirerar oss andra. Hållbarhet är en självklar del i allt företaget gör – från designprocess och materialval till möjligheterna att förlänga livet på enskilda plagg och i slutskedet återvinna dem till något helt nytt. Ett cirkulärt arbete för en hållbar livsstil! Årets vinnare av H&M och ELLE conscious award är Houdini.

Annons

Hur känns det?

– Det känns fantastiskt roligt. För oss handlar Houdini lika mycket om konst och kultur som om berg och skogar. Vi hoppas att det är ett tecken i tiden, att man slutar att placera in både människor och branscher i olika boxar. 2017 blir ett öppnare år!

 

Johannes Adele

H&Ms och ELLEs nykomlingsstipendium: Johannes Adele

Med en säker färgkänsla, starka grafiska mönster och en androgyn touch skapar årets nykomling mode som både är edgy, coolt och bärbart på samma gång – svensk pragmatism möter fransk esprit i en mycket lyckad förening. H&Ms och ELLEs nykomlingsstipendium 2017 går till Johannes Adele.

Annons

Vad betyder det här priset för er? 

– I Sverige är det här det största priset man kan vinna som nykomling, så det känns fantastiskt. Vi har alltid delat samma garderob privat, så Johannes Adele är en fortsättning på det. Vi gör en enda kollektion med plagg och så får kunderna välja vad de vill bära, oavsett om de är man eller kvinna.

 

Christopher Insulander

Årets stylist i samarbete med Vagabond: Christopher Insulander

Artisternas favorit! En kreativ stilrebell med en imponerande känsla för att tolka personligheten och lyfta fram individen i en nyskapande look som pushar gränserna. Stylingmagi när den är som allra bäst.

Annons

Berätta hur din stylingprocess går till?

 Det är ett möte, jag vill lära känna hen som jag ska styla, veta hur den vill se ut, vad hen är bekväm i. När jag har hittat dit vill jag tweaka det lite extra.

Ditt bästa stylingtips?

 Ett bra självförtroende och huvudet på skaft.

 

Emilia de Poret och Ebba Kleberg von Sydow

Årets influencer i samarbete med Telia: Säker stil av Emilia de Poret och Ebba Kleberg von Sydow

Med ovärderliga tips och initierade råd från modevärldens innersta guidar de oss till den perfekta garderoben. Bok, podd eller Instagram … Oavsett kanal inspirerar bloggduon sina följare att hitta sin egen stil, som är både hållbar och håller i längden.

Annons

Framröstade av ELLEs läsare i hård konkurrens. Hur känns det här?

– Vi är så sjukt glada! Det känns extra stort att vi röstats fram av läsare och följare. Kan vi hjälpa en enda kvinna att hitta sitt bästa jag och få bättre självförtroende så är vi så lyckliga! Vårt mission är ju att stärka andra kvinnor!

 

Phoebe Philo för Céline

International designer of the year: Phoebe Philo för Céline

Den mjuka, flödande enkelhetens virtuos. En kvinna med koll på en kvinnas garderob, som i tysthet revolutionerat den internationella modebilden. Utsökta, användbara plagg att älska för evigt – ständigt lika relevanta, alltid lika åtråvärda.

 

Eytys Elle-galan

Årets accessoardesigner: Eytys

Ständigt på språng och alltid aktuella med nya kreativa samarbeten. En superduo som erövrat världen med nyskapande unisexdesign och signatursulor – som tagit oss till nya modehöjder.

Annons

Vad är roligast med ert jobb?

– Att vi når ut till så många olika sorters människor. Vi finns i allt från skateaffärer till fina modebutiker, det älskar vi!

Hur jobbar ni med hållbarhet?

 Vi jobbar bara med material som gått igenom de hårdaste testerna när det kommer till miljö. Och så försöker vi göra produkter som håller för alltid, att inte tänka att det bara måste komma nytt varje säsong, säger Max.

 

Veronica Maggio på Elle-galan med Sabina Ddumba

Årets bäst klädda kvinna: Veronica Maggio

Sveriges mest egensinniga popröst har mognat, men klär sig med samma energi som hon intar en arena. Hon ger oss svart, vitt och alla färger, både i sin musik och i sin visuella uppenbarelse, och utmanar de traditionella stilreglerna med en alldeles egen mix av sportigt och flickigt – gärna i svensk design.

Annons

Vad säger du om vinnarmotiveringen?

– Jag känner igen mig väldigt väl i motiveringen. Min stil är sportig, flickig men ändå ren och enkel. Lite lekfull – det är festival året runt i min värld. Stilmässigt har jag stulit ohämmat av Debbie Harry och även David Bowie. Jag gillar blekta blondiner överlag, som Patricia Arquette och Marilyn.

 

Marting Bergström på Elle-galan

Årets blickfång: Martin Bergström

Poetiskt, abstrakt, organiskt. Virvlade, vindlade och snirklande. Mönstrens absoluta mästare! En multitalang med kreativa superkrafter som med samma självklarhet sätter sin unika prägel på allt från mode till scenkostym och inredningsdesign.

Annons

Grattis! Hur känns det?

– Tack ELLE! Jag är jätteglad och verkligt rörd! Det var tredje gången gillt, jag har varit nominerad två gånger tidigare och jag är bara så glad nu!

 

Bianca Ingrosso på Elle-galan

Årets look i samarbete med L’Oréal Paris: Bianca Ingrosso

Hennes look är naturlig och klassiskt feminin, men alltid med det lilla extra. Med frispråkig humor och befriande självdistans bjuder hon på sig själv ur alla vinklar – precis som en modern stilikon gör. Årets look går till Bianca Ingrosso.

 Vad vill du säga till läsarna som röstat på dig?

– Megatack – verkligen! Vi är liksom nätkompisar, så verkligen, ett jättetack! Jag önskar jag kunde bjuda alla på en stor middag men jag vet ju inte hur många det är som röstat så det kanske blir för dyrt! (skratt).

Annons

Vad betyder ELLE för dig?

– Det är väl det ballaste vi har i Sverige… ELLE galan är den coolaste och mäktigaste galan i Sverige Jag älskar ELLE, det gör även min mamma och vet inte hur många tidningar vi har hemma. Toaletterna är fulla… haha!

 

Ali Pirzadeh

Foto: Sten Link

Årets hårstylist: Ali Pirzadeh

Kreativitet och teknik i perfekt harmoni! En världsstjärna med stenkoll på lockarna och en imponerande känsla för helheten. Alltid i framkant, alltid fylld av positiv energi och alltid med nya inspirerande idéer.

Hur känns det?

– Det här känns helt underbart. Jag har vunnit en gång tidigare och jag är så tacksam att jag fortfarande har en plats på den svenska marknaden där jag vuxit och startat min karriär. Så det betyder oerhört mycket att få det här priset!

 

Johnny Kangasniemi på Elle-galan

Årets fotograf: Johnny Kangasniemi

Med styrka och ärlighet fångar han var kvinnas (och mans) sanna färger, alltid med samma sagolika ljus. Hans varma personlighet avväpnar varenda supermodELLE han riktar sin kamera mot och resultatet besitter en poetisk tidlöshet – utan att förlora kontakten med samtidspulsen. Klart att hela modevärlden står på kö!

Annons

Hur hittade du din säregna stil?

 Den utvecklas hela tiden, men jag tror att jag hittade den lite innan jag började att jobba med Camilla Åkrans. Jag är ett stort fan av hennes jobb, och det syns kanske fortfarande i mitt arbete.

Ditt viktigaste jobb 2016?

– Det jättestora jobbet jag fotograferade för svenska ELLE med alla supermodellerna!

 

Tonie Lewenhaupt på Elle-galan

Årets hederspris: Tonie Lewenhaupt

Med osviklig känsla för tidens tecken och kulturhistoriska samband. I över ett kvarts sekel har hon fördjupat våra kunskapar om modets mening med lika kunniga som personliga texter – samtidigt som hon givit mode status på museerna. Årets hederspris går till författaren och dräkthistorikern Tonie Lewenhaupt.

Annons

Grattis, hur känns det att få Årets hederspris?

– Kul, spännande och härligt! Jag tycker att det är roligt att man blickar lite bakåt också och reflekterar över det som har varit.

Vad tycker du att dagens mode säger om samtiden?

 Det är alltid svårt att avläsa medan man befinner sig just nu. Men det känns som att vi står inför stor förändring både modemässigt och i vårt sätt att leva.  Det pågår en diskussionen om hållbarhet och användandet av kläder. Det känns fel att förbruka så mycket i onödan. Min garderob krymper och krymper, jag väljer märken som Armani (om jag hade råd) och Filippa K för långsiktigheten. Man ska kunna leva ett helt liv med sin basgarderob. En enorm walk in closet känns omodernt! Jag tycker att man kan fylla den med böcker i stället.

 

Diana Orving på Elle-galan

Årets designer: Diana Orving

Svepande linjer, böljande tyger och konstfulla draperingar. Ett unikt, artistiskt uttryck och en enastående känsla för smarta snitt och sinnrika konstruktioner. Det är kroppen och rörelsen som står i fokus när hon skapar sina ojämförliga ateljékreationer och moderna garderobsfavoriter.

Vad betyder priset för dig?

– Det här betyder enormt mycket. Jag är så glad att jag får priset just nu, för jag befinner mig på en väldigt lustfylld plats i mitt arbete där många bitar fallit på plats. Min senaste visning var den jag längtat efter att göra i tio år. Den var essensen av mitt konstnärliga uttryck.

Foto: Studio Emma Svensson

Annons