Alice Bah Kuhnke höll ELLE-galans mest tänkvärda tal

20 jan, 2018 
AvJohanna Lejon
I går, på ELLE-galan 2018, korades Alice Bah Kuhnke till "Årets bäst klädda kvinna". I samband med att hon fick motta sin plakett höll hon ett oerhört starkt tal om mode och modets roll i världen. Läs det i sin helhet.
Annons

Årets bäst klädda kvinna 2018 är Alice Bah Kuhnke.

– Det känns väldigt roligt. Och instinktivt ser jag det som ännu ett tillfälle att lyfta de frågor som jag brinner för: hållbarhet, planeten, klimatet och mode, säger Alice till ELLE.

Hon berättar att priset betyder mycket för henne.

– Mode är ju alltifrån konst, hantverk och former till entreprenörskap och företagande, och vidare till att mode är makt. Med mode har man makten att definiera sig själv.

Makt var också temat i det viktiga tal som Alice höll i samband med att hon fick ta emot priset på galan. På Instagram har hon publicerat det starka talet, som både fick applåder och hurrarop.

Micael Bindefeld och Alice Bah Kuhnke på ELLE-galan 2018.

”För den som är fri, är mode makt. Makten att kunna ge uttryck för den man är eller vill vara, makten att kunna välja att särskilja sig från mängden eller att smälta in.

Annons

Men, mode är också makten över andra människor långt härifrån. Makten att påverka om kvinnor i t ex Bangladesh och Kambodja, har en lön som det går att leva på. Om de får kisspauser under en arbetsdag, eller om de måste hålla sig till kvällen.

Mode är därmed makten att påverka deras möjligheter till liv.

Och, mode är makten att kunna påverka utsläppen från fabriker och transporter och mode är därmed möjligheten att kunna påverka global uppvärmning, som påverkar ekosystem, som påverkar Oss. Dig.

Mode är underbart, det är inspirerande, det är roligt och det är helt fantastiskt. Mode är makt. Makten är er. Använd den.
Tack!”

Foto: IBL

Läs mer:

Annons