3 FRÅGOR TILL HAIDER ACKERMANN

17 januari, 2013

Haider Ackermann – årets internationella designer – dansade på ELLE-galans efterfest fram till tre. Dagen efter bjöd han in ELLEs Sofia Hedström till Grand Hotel. Hela den intervjun kan du läsa i ELLE lite senare i vår, men vi passade så klart på att ställa några frågor till elle.se också.

av SOFIA HEDSTRÖM foto JIMMY RASTBÄCK

Hur känns det?

– Jag är trött, men extremt lycklig. Vem hade trott att jag skulle sitta på ELLE-galan med två svenska vänner på vardera sida som jag känt i många år. Det är en gåva och jag är tacksam över att Cia Jansson följt mig genom åren. För tio år sedan tvättade jag toaletter, det var något som en vän påminde mig om nyligen när vi var på ett lyxigt spa i Berlin. Jag älskar dock det extrema och har varit ända längst ned och testat alla droger som finns. Det mediokra tråkar ut mig.

Hur klarar du av pressen som designer?

– Det är ett väldigt känsligt jobb, det är som att klä av sig naken inför varje säsong. Mina vänner är väldigt viktiga och för mig fungerar de som ett skydd mot världen. Visst kan det vara så att jag äter middag i Mick Jaggers hus och flyger business class, men det skulle inte gå utan mina vänner som jag haft i många år och som vet vem jag är.

Karl Lagerfeld har sagt att han vill att du ska ta över efter honom på Chanel. Skulle du tacka ja?

– Det finns bara två modehus som får mig att drömma och det finns bara två jag känner att jag kan tillföra något till. Du kan inte ta ett sånt jobb för pengar eller för att bli känd.

ELLEs modechef Cia Jansson och Haider Ackermann på guldmattan innan galan.