Missa inte Designgalan i kväll med Reneé Nyberg

Missa inte Designgalan i kväll med Reneé Nyberg

01 februari, 2015

Tv-stjärnan Renée Nyberg är konferencier på årets ELLE Decoration Swedish Design Awards. Nu avslöjar hon hur det ser ut hemma – och huruvida hon och maken David Hellenius brukar bråkar om inredning.

I kväll den 2 februari ser vi henne på scenen på Designgalan på Operaterrassen i Stockholm där 14 pris ska delas ut till Sveriges bästa designers.

Hej Renée! Hur känns det att leda årets gala?

– Det är en ära! ELLE Decoration är en av få tidningar som jag i många år regelbundet har prenumererat på eller köpt. Därför känns extra kul!

Vad är din relation till design?

– Jag är inte så fokuserad på design i första hand, utan faller för vackra ting. Jag kom precis hem från Thailand med en bronsskulptur av en okänd konstnär, som jag bara var tvungen att ta med hem.

Renée inreder olika hemma i Bromma och på landet i Skärgården.

Beskriv din inredningsstil!  

– Vi har två hem, ett landställe i skärgården och ett större radhus i Bromma. Man kan nog se att de ägs av samma personer, men det är ändå två stilar.

Skärgårdshuset är mera lantligt med mycket vintage, vita träväggar, slitna skinnfåtöljer och kelimmattor. Vi har en rosenkelim i vardagsrummet som är min favorit. Varken jag eller David (Hellenius, Renées man, reds.anm) har någon supergullig stil, men där är det lite mer romantiskt och nostalgiskt.

Hemma har vi mycket mer fransk eller italiensk känsla, med ett mörkt ekbord och svarta skinnfåtöljer. Där ska bronsstatyn bo! Vi är absolut inte nordiskt blonda om man säger så. Vi har mycket foton på väggarna och ganska personligt med fokus på mysigt istället för tjusigt.

I mitten av februari syns hon i nya programmet Renées brygga på TV4.

Brukar du och David bråka om inredning?

– Nej, konstigt nog! Vi gillar samma saker och har samma stil. Allt annat tycker vi olika om, haha, så det är väldigt smidigt! Jag behöver aldrig rådfråga honom innan jag köper en sak.

Vad tar du med dig från Bytt är Bytt?

– Jag har lärt mig att det är svårt att förstå sakers värde. Det är väldigt lätt att bli lurad. Vid flera tillfällen har jag verkligen trott att ett föremål har varit antingen väldigt högt värderat eller tvärtom.

Renée och Karin Laserow i Bytt är bytt.

– Framför allt har jag lärt mig att proveniensen – föremålets historia som Karin Laserow brukar prata om – spelar väldigt stor roll, det visste jag inte. Om en drottning eller känd historisk person har haft det i sin ägo så ökar det värdet avsevärt, även om föremålet i sig självt inte är så märkvärdigt. Men även proveniensen generellt. Vi hade med en träslev från Papa Nya Guinea och ingen gissade att den var värd en halv miljon… Men hade använts i rituella sammanhang och tillhörde en viss stam. Det har jag verkligen förstått, man ska ta reda på sakers historia!

Den värdefulla träskopan.

Vad är ditt eget bästa fynd någonsin?

– Inget vad jag känner till! När jag hade min second hand-butik på Söder på 90-talet köpte jag in allt möjligt. Kanske är det något som jag tog med mig hem som är värdefullt utan att jag vet om det.

ELLE Decoration Swedish Design Awards inleder årets Designvecka i Stockholm och går av stapeln den 2 februari. I veckan kommer vi att lotta ut två biljetter till årets designgala – håll utkik!