Note Design Studio är Årets designer!

Som Årets Designer 2016 tar Note Design Studio ett steg framåt mot målet: att bli världens bästa designstudio.
08 februari, 2016

Några veckor före jul är det full aktivitet på Note Design Studios kontor i södra Stockholm. Det är mycket som måste bli klart till möbelmässan nu i februari. De har dessutom fått in uppdrag från flera stora fastighetsbolag, ett vårdbolag och precis lagt sista handen vid sin första privatinredning. I sådana här lägen visar den sju personer stora designstudion sin styrka och delar upp sig i ”små lag”, som Susanna Wåhlin säger. Hon, Daniel Heckscher och Kristoffer Fagerström tar en paus från arbetet för att berätta om Note och om hur de har kommit dit de är idag.

Note Design Studio

Note Design Studio. Foto: Per Ranung Bildarrangemang: Filippa Egnell

För fem år sedan bestämde medlemmarna i Note Design Studio sig för att starta om och när Susanna, Daniel och Kristoffer ser tillbaka pratar de om ”det gamla” och ”det nya” Note:

– Det gamla Note var en klassisk inrednings- och arkitektstudio. I samband med att några nya kom in kände vi att vi ville göra fler och större grejer, berättar Susanna.

– Vi bestämde oss för att vi skulle bli världens bästa designbyrå, säger Daniel.

– När vi sa det så kändes det självklart för oss, men inte för alla. Det var några som försvann, men vi som är kvar delar den ambitionen, fortsätter Kristoffer.

Även om de betonar att ”världens bästa” är sagt med glimten i ögat har den energi som pånyttfödelsen gav gett resultat. Note Design Studio arbetar nu med allt från grafisk form till produktdesign och arkitektur, de initierar och driver samarbeten med olika formgivare och företag och upplever plötsligt att deras gränsöverskridande arbetssätt är efterfrågat:

– Senast förra veckan var det en ny kund som ringde och sa: ”vi vill ha Note”. När folk hör av sig och vill ha just oss kan vi använda hela kunskapsspannet inom Note, säger Daniel.

Även om alla i företaget har olika roller är det viktigt att behålla en icke-hierarkisk organisation där alla har möjlighet att ifrågasätta och påverka. Ofta uppstår livliga diskussioner över skrivborden och när stressnivån stiger kan stämningen bli pressad. Men tryggheten i gruppen gör att man alltid rör sig framåt.

– Det är familjärt. Blir man osams är det inte värre än att ha en dust med sin brorsa, som Daniel säger.

Han betonar att en viktig del av Note är att det är just företaget som är viktigt: ”Alla ska vara lika mycket Note – det kollektiva egot är så mycket större än de enskilda.” Idag består Note av Alexis Holmqvist, Charlotte Ackemar, Cristiano Pigazzini, Daniel Heckscher, Johannes Carlström, Kristoffer Fagerström och Susanna Wåhlin – sju personer som egentligen inte kände varandra innan de började arbeta tillsammans, men som kommit att bli ett starkt lag. Kristoffer tror delvis att det beror på att ingen av dem kom direkt från skolan, utan alla kom in i företaget med både erfarenheter och kontakter. Det är den gemensamma ambitionen som håller dem samman:

– Vi hade en aha-upplevelse för ett par veckor sedan. Helt plötsligt ”världens bästa” gripbart. Vi började planera vad vi skulle göra och med vilka vi ville jobba.

Namn: Note Design Studio, består av Alexis Holmqvist, Charlotte Ackemar, Cristiano Pigazzini, Daniel Heckscher, Johannes Carlström, Kristoffer Fagerström och Susanna Wåhlin.

Bakgrund: Grundades 2008, men pånyttföddes för fem år sedan. Arbetar i första hand med tre affärsområden: inredningsarkitektur, produktdesign och design management.

Aktuella: Med nya möbler för Fogia, en serie ljudabsorbenter för Zilenzio, utveckling av serien Elements för Zero Belysning. Inredningar för flera fastighetsbolag. Varumärkesprofil och inredningar till ett nystartat vårdbolag.

Juryns motivering:

Med ett öppet förhållningssätt till designvärlden tar de sig an olika typer av uppdrag och initierar samarbeten. Uppdragen sträcker sig från inredningar till möbler och accessoarer och resultaten är alltid lika överraskande som tänkvärda. Årets designer visar tydligt hur man blir starkare tillsammans.

Läs också:
Här är alla vinnare på ELLE Decoration Swedish Design Awards 2016!
Trendenser är Årets inredningsbloggare
Emma von Brömssen är Årets stjärnskott