Gam Fratesi delar ut pris på galan

28 jan, 2014 
AvKatarina Matsson
Annons
gamfratesi

På måndag är det äntligen dags för ELLE Decoration Swedish Design Awards där vi prisar 2013 års bästa svenska design. Den uppmärksammade dansk-italienska designerduon Gam Fratesi är hedersgäster under Stockholms designvecka och kommer även att dela ut pris på galan.

I sin egen design lyfter Stine Gam och Enrico Fratesi ofta fram de typiska detaljerna: En tevagn får jättelika hjul som täcker hela sidan. På en sopkvast får hålet i skaftet växa tills det i sig bildar själva skaftet. Resultatet blir lekfullt och originellt. (Foto: Tuala Hjarnø)

Gam-Fratesi-prylar

Tevagn Chariot för Casamania och sopborste Baffi för Swedese.

– När man överraskar betraktaren med att till exempel överdriva storleken på en detalj tvingar man henne eller honom att stanna upp ett ögonblick. Men det gäller att hitta precis rätt proportioner, inte för mycket och inte för litet. Jag kan nog vara ganska jobbig när det gäller det, konstaterar Stine med ett skratt.

Annons

gamfratesi-workshop-09

(Foto: Tuala Hjarnø)

Stine och Enrico träffades när Stine pluggade arkitektur som utbytesstudent i Italien. Sedan 2006 har de drivit arkitekt- och designkontoret Gam Fratesi tillsammans, med uppdragsgivare som Ligne Roset, Fredericia och Swedese. I fjol fick de ELLE Decorations internationella pris Young Designer of the Year i samband med möbelmässan i Milano.

Gam-Fratesi-2

Soffan Haiku för Fredericia och stolen Beetle för Gubi hos den indiska restaurangen Verandah i ett av Köpenhamns gamla tullhus. (Foto: Enok Holsegaard)

I år är duon Guest of Honour på möbelmässan i Stockholm och kommer att formge en lounge på mässans entrétorg. Med sig har de bland annat också en ny stol för Swedese och en bordslampa för Lightyears.

Av: Andres Bergmark

Annons