Fyra frågor till chefredaktören

14 januari, 2013


ELLE Interiörs Designpris den 4 februari närmar sig med stormsteg och festförberedelserna är i full gång. En som sitter på många hemligheter inför galan är Svante Öquist, chefredaktör och juryordförande.

Hur gick juryarbetet inför ELLE Interiörs Designpris 2013 till?

Som vanligt är det en ren balansakt och dessutom en ren omöjlighet att försöka hålla allt nytt vi sett under året i huvudet … Tack och lov är vi en sju personer stark redaktion, läs: jury, så vi hjälps åt och diskuterar oss alltid fram till en gemensam vinnare även om inte enigheten alltid är hundraprocentig. Jag brukar börja påminna/tjata redan under tidig höst att jag förväntar mig minst ett vinnarförslag till varje kategori av alla på redaktionen. Det är de listorna, kompletterade med bilder, som är vårt beslutsunderlag.

Vad kan du avslöja om vinnarna?

Inte mer än att de är av internationell klass! Och, att jag tycker att vi hittat några vinnare som kanske inte är helt förväntade.Vi gillar att överraska men kompromissar aldrig med våra högt ställda krav på kvalitet i såväl form som funktion.

De svenska vinnarna blir ju finalister i ELLE Decoration International Design Awards – tror du att Sverige har chans att kamma hem någon världsvinst?

Uppriktigt sagt tycker jag att våra svenska bidrag blivit sällsynt, och helt oförtjänt, underrepresenterade bland vinnarna i den internationella omröstningen – EDIDA. Så här på rak arm kommer jag bara ihåg att Ikea, med sin designer Mikael Warnhammar, fick priset Årets kök 2004. Men tiden ligger för oss – svensk design har aldrig varit bättre än nu – och i år känner jag mig helt säker på att vi kommer att ta hem minst ett pris i EDIDA i Milano i april …

Priset har ju delats ut elva gånger nu – varför kommer årets fest att bli den största och bästa någonsin?

Vi började i blygsam skala men år efter år har betydelsen och uppmärksamheten i branschen ökat och nu räknas priset som Sveriges viktigaste och mest heltäckande designutmärkelse. Vår designfest, som de senaste åren inlett Stockholms Designvecka och blivit en tradition, känns mer och mer som inredningsvärldens motsvarighet till vår systertidning ELLEs event ELLE-galan som premierar prestationer inom modets värld och är “Årets modefest” alla kategorier! Klassen på alla våra vinnare, gästlistan med Sveriges designelit och att vi dessutom har världskändisar som Patricia Urquiola, Ora Ito/Nendo, Efva Attling, näringsminister Annie Lööf och mannen bakom designföretaget Alessi, Alberto Alessi, som prisutdelare garanterar att vår fest blir “Årets designfest”!