Emma von Brömssen är Årets stjärnskott!

Hennes tapet- och textilmönster förtrollar och fascinerar. Emma von Brömssen är Årets Stjärnskott 2016.
08 februari, 2016

Emma von Brömssen tränger gärna djupt in i mönstrens natur, ger sig själv olika uppdrag och problem att lösa, låter mönstren slingra sig över tapeter och textilier. Det är som om hennes mönster talar ett eget språk, det speciellt von Brömssenska mönsterspråket där fåglar, blad och växter är viktiga beståndsdelar.

– Jag har egentligen alltid varit intresserad av mönstrets funktion: att utsmycka en yta, berättar hon.

Emma von Brömssen

Emma von Brömssen. Foto: Magnus Carlsson

För några månader sedan lanserades kollektionen Simplicity för Eco Wallpaper – en imponerande samling bestående av tio mönster som på olika sätt är inspirerade av en ostasiatisk mönstertradition. Här finns allt från ljuvt småmönstrade Bellis till det suggestiva mästarprovet Dancing Crane, med vackert tecknade tranor som rör sig rytmiskt över papperet. I Simplicity visar Emma von Brömssen hela sin bredd och begåvning som tapetkonstnär.

– Jag är fascinerad av formlekar, säger hon. Som Tove Janssons illustrationer – de är ju nästan som mönster. Eller Eschers teckningar som lurar ögat.

Ett av hennes mest kända mönster är Stäpphöna, som hon skapade redan på HDK. Det stiliserade mönstret har en virvlande rörelse i sig som gör att man först knappt ser fåglarna som döljer sig bland strecken.

Fåglar är återkommande i Emma von Brömssens mönstervärld, bredvid de gömda hönsen och de dansande tranorna finns många fantasifulla fåglar – som de hon gör som collage av blad och sedan trycker upp och säljer i sin webbshop.

– Min pappa är ornitolog och har alltid tecknat fåglar och läten. Men jag är ingen fågelskådare, jag är mer fascinerad av hur de ser ut.

Sedan hon gick ut HDK för snart åtta år sedan har hon arbetat växelvis med egen produktion och med uppdrag för bland andra Boråstapeter, Svenskt Tenn, House of Rym och Eco Wallpaper. Att arbeta så ger en frihet som passar henne:

– Jag vill göra mönster som kan leva länge. Jag jobbar med varaktighet, inte trender.

Juryns motivering:

Bländande skicklighet kombinerad med en stark känsla för all den inspiration som naturen ger är grunden till den mönsterskatt som Årets stjärnskott skapat. Hon är en konstnär som lyckas överföra sitt unika uttryck till tapeter och textilier.

Läs också:
Här är alla vinnare på ELLE Decoration Swedish Design Awards 2016!
Note Design studio är Årets designer
Trendenser är Årets inredningsbloggare