ELLE Deco Design Awards 2020: Stedsans in the Woods vann Årets destination

03 feb, 2020 
AvELLE Decoration
ELLE Deco Design Awards 2020: Stedsans in the Woods vann Årets destination
I östra Halland har en unik miljö för övernattning och måltider skapats. Årets destination går till Stedsans in the Woods.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Danska ögon har fått oss att se på vår svenska landsbygd på ett helt nytt sätt med denna destination i östra Halland – en unik miljö för övernattning och måltider, där ingen råvara har färdats längre än en timme innan den tillagas.

Stedsans är ett danskt ord som betyder ungefär känsla för riktning eller plats. Restauranginnovatören Flemming Schiøtt och matstylisten Mette Helbæk hittade rätt plats för sitt holistiska retreat Stedsans in the Woods vid en sjö i de djupa skogarna i östra Halland.

Flemming Schiøtt från Stedsans in the Woods
Flemming Schiøtt.

– Jag har jobbat från gård till bord i restaurangbranschen i 20 år. Först handlade det om smaken men snart kunde jag se att det som smakade bättre också var bättre, både för miljön och vårt eget välbefinnande. Och när jag förstod det insåg jag också att jag ville visa det för andra, berättar Flemming.

Annons

Stedsans odlar en stor del av sina råvaror. Andra hämtas i den omgivande skogen eller köps från ekologiska lantbruk i närheten. Nästan allt har skördats samma dag som det serveras. Allt vatten tas ur sjön.

Stedsans in the Woods är Årets destination på ELLE Deco Design Awards 2020
Stedsans in the Woods. Foto: Mike Karlsson Lundgren.

Restaurangen är designad för att gästerna ska uppleva naturen runt omkring och tar 32 gäster. Sexton små stugor tar två gäster vardera och nere vid sjön finns en lite spaanläggning med ett varmt bad och en bastuflotte.

– Allt vi gör här handlar om hur vi ska kunna komma närmare naturen, säger Flemming.

Av: Anders Bergmark.

LÄS MER:

Allt du behöver veta om ELLE Deco Design Awards 2020

Alla vinnare på ELLE Deco Design Awards 2020

Annons