ELLE Deco Design Awards 2020: Fredrik Paulsen vann Årets inspiratör

03 feb, 2020 
AvELLE Decoration
ELLE Deco Design Awards 2020: Fredrik Paulsen vann Årets inspiratör
ELLE Decoration möter vinnaren vars studio i Örnsberg har blivit ett nav för oberoende design i Stockholm. Årets inspiratör går till Fredrik Paulsen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Med öppenhet, lust och glädje bjuder Årets inspiratör in alla i designprocessen och visar att design och inredning kan vara både visuellt utmanande och inkluderande på samma gång.

Formgivaren Fredrik Paulsens studio i Örnsberg har blivit ett nav för oberoende design i Stockholm. Till vardags designar och tillverkar han sina egna möbler här. Men lokalen har också varit skådeplats för uppmärksammade designevenemang som Örnsbergsauktionen och popup-butiken Last.

Fredrik Paulsen är Årets inspiratör på ELLE Deco Design Awards 2020
Fredrik Paulsen. Foto: Martin Ulvbäck.

”Tack vare webben och sociala medier har det blivit lättare att nå ut”

I en designvärld där den mesta produktionen flyttats allt längre bort från användaren tycker Fredrik att tiden är mogen att visa på alternativ.

Annons

– Jämför design med vad som har hänt inom musik. Tack vare webben och sociala medier har det blivit lättare att nå ut vilket gör att man kan skapa mer personligt och kompromisslöst.

Fredrik är utbildad på Beckmans i Stockholm och Royal College of Art i London. När han kom tillbaka från London fick han tag på lokalen i Örnsberg och började bygga de möbler som han behövde. Snart hörde kompisar av sig och ville köpa.

– Det blev en bekräftelse och en sporre att jag kunde sälja det jag gjorde. Jag var inte beroende av att ett företag skulle ta upp min design i produktion.

Men Fredrik och flera med honom saknade en plattform för att nå ut. 2012 arrangerade han, Simon Klenell och Kristoffer Sundin den första Örnsbergsauktionen för småskaligt och lokalt producerad design. Auktionen blev en av det årets mest omtalade designhändelser och uppmärksammades även utomlands.

Steel Glass Chair av Fredrik Paulsen
Fredrik Paulsens Steel Glass Chair.

– Vi ville öka förståelsen för att det finns många sätt att arbeta än det traditionella, att man som formgivare kan jobba fritt och oberoende. Man kan använda design som verktyg för att ses och ha kul. Det är egentligen den viktigaste funktionen ett designföremål kan ha.

Annons

Rakt på sak, personlig och färgglad estetik

I fjol lanserade Blå Station hans design Röhsska-stolen, som omedelbart belönades med möbelmässans nyinstiftade pris för framtida klassiker, Born Classic. På årets möbelmässa var det Fredrik som stod bakom den spektakulära Designbaren. Han beskriver sin design som rakt på sak, personlig och färgglad, ofta mångbottnad men rationell och redovisande i sin konstruktion. Under studierna i London blev han intresserad av att framhäva den psykedeliska kvalitén i träets ådring och började utveckla den karaktäristiska tekniken att färga trä i starka färger.

Ett annat kännetecken, den spräckliga ytan, uppkom på grund av att det stod en burk grå golvfärg i studion när han flyttade in. Fredrik tyckte att det blev fult att rolla på färgen, men eftersom det var en golvfärg fick han idén att kasta på golvflingor.

– Mina objekt ska vara tydliga och lätta för en betraktare att förstå. Jag vill hylla det enkla.

Av: Anders Bergmark.

LÄS MER:

Allt du behöver veta om ELLE Deco Design Awards 2020

Alla vinnare på ELLE Deco Design Awards 2020

Annons