ELLE Deco Design Awards 2020: Emma Olbers vann Årets designer

03 feb, 2020 
AvELLE Decoration
ELLE Deco Design Awards 2020: Emma Olbers vann Årets designer
Så sent som i höstas vann Emma Olbers pris för inredningen till Gamla biblioteket på Nationalmuseum – nu prisas hon som Årets designer på ELLE Deco Design Awards 2020.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Estetik och ekologi, hantverk och hållbarhet, kvalitet och klimat – Årets designer förenar alla dessa begrepp i sitt arbete och är en drivande kraft i designvärlden. Helhetstänkande, ansvar och originalitet genomsyrar allt hon gör.

Många pratar om hållbar design men få är så pålästa och så konsekventa i praktiken som formgivaren Emma Olbers. I samarbeten med tillverkare som Tre Sekel, Asplund och Eldvarm driver hon på för hållbara val av material och produktionsmetoder. Sent i höstas fick hennes inredning till Gamla biblioteket på Nationalmuseum pris som årets inredning av tyska AD Magazine under temat Sustainable Elegance. I samarbete med Asplund tog hon fram mattan Biblioteket för projektet, tillverkad av ekologiskt hållbar Tencel.

Emma Olbers är Årets Designer på ELLE Deco Design Awards
Emma Olbers. Foto: Christoffer Hunt.

– Jag är uppvuxen på ett jordbruk och har alltid varit intresserad av miljöfrågor. 2008 gick jag en kurs på Sustainable Fashion Academy som gav mig en djupare förståelse, berättar Emma.

Annons

Skapade en kollektion av trä

Med utställningen Stockholm Wood på Designgalleriet 2012 började hennes miljöengagemang nå ut till en bredare publik. Eftersom materialen i genomsnitt står för ungefär hälften av en möbels totala växthusgasutsläpp valde hon att undersöka vilka lokala material som fanns att tillgå och skapade en liten kollektion av trä avverkat i centrala Stockholm.

Fyra år senare gjorde hon trendutställningen Where does it come from, where does it go? på Stockholms möbelmässa. Då tog hon hjälp av IVL Svenska Miljöinstitutet för att räkna ut växthusgasutsläppen per kilo i de material som användes i utställningen, en sorts grundforskning som hon fortfarande återvänder till i sina projekt.

Arbetar med koldioxidsnåla material

Emma arbetar ofta med koldioxidsnåla material som trä och bambu och använder gärna traditionella hantverksmetoder. Ju större tillverkning det handlar om desto större blir naturligtvis den konkreta effekten av hennes miljöarbete. Som förberedelse för en ny lampserie i bambu för Ikea reste hon till Vietnam för att undersöka hur materialet kunde tas tillvara på ett bättre sätt. Resultatet blev att bambu med större färgvariation kunde användas, mindre material kasserades och koldioxidavtrycket per lampa minskade. En inte oviktig bonus är att miljökompetensen hos möbeljätten ökade på köpet.

Gamla biblioteket på Nationalmuseum
Gamla biblioteket på Nationalmuseum.

– Ett problem i designbranschen är att allt ska se så homogent ut. Så är det ju inte i naturen. Det naturliga är ju både vackrare och upplevs som mer exklusivt, säger hon.

De senaste åren har Emma sett miljöfrågorna hamna allt längre upp på dagordningen men hon är långt ifrån nöjd med vad som faktiskt görs.

– Jämfört med för tio år sedan har medvetenheten om designvärldens klimatpåverkan ökat stort, särskilt det senaste året. Men nu måste det bli lite verkstad också!

Av: Anders Bergmark.

LÄS MER:

Allt du behöver veta om ELLE Deco Design Awards 2020

Alla vinnare på ELLE Deco Design Awards 2020

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons