ELLE Deco Design Awards 2020: Acne Studios huvudkontor vann Årets blickfång

03 feb, 2020 
Av
Acnes huvudkontor vinner Årets Blickfång på ELLE Deco Design Awards 2020
Acne Studios har flyttat in i det som en gång var Tjeckoslovakiens ambassad och skapat en arbetsplats olik alla andra. Nu har Acne Studios huvudkontor vunnit Årets blickfång på ELLE Deco Design Awards 2020.
Annons

På Floragatan 13 i Stockholm ligger en udda byggnad som utmärker sig genom sin kompromisslöst brutalistiska arkitektur. Huset som stod klart 1972 ritades av arkitekten Jan Bocan och byggdes ursprungligen som Tjeckoslovakiens ambassad och den tunga fasaden skvallrar om en annan tid när det kalla kriget präglade relationerna mellan länder.

”Direkt när jag kom in i huset på Floragatan visste jag vad jag ville uppnå”

Nu är det länge sedan ambassaden flyttade ut, i stället har modeföretaget Acne Studios flyttat hit sitt huvudkontor och tillsammans med Johannes Norlander Arkitektur har Acne Studios creative director Jonny Johansson transformerat lokalerna till en unik arbetsplats och en ambassad för allt det som Acne Studios står för. Här möts konst, mode och arkitektur i en miljö som saknar motstycke någon annanstans i Stockholm.

Acnes huvudkontor vinner Årets Blickfång på ELLE Deco Design Awards 2020
Acne Studios huvudkontor på Floragatan i Stockholm.

– Direkt när jag kom in i huset på Floragatan visste jag vad jag ville uppnå. Jag kände till byggnaden sedan tidigare, men inte så väl, så det var fantastiskt att komma in och upptäcka alla hemligheter. Huset byggdes under det kalla kriget och eftersom det var en östeuropeisk ambassad går designen mycket ut på att dölja vad som finns inuti, berättar Jonny Johansson.

Annons

Byggnaden var dock i ganska dåligt skick när Acne Studios tog över den. Någon gång kring millennieskiftet hade hela huset byggts om till kontorshotell så det krävdes mycket arbete för att återställa det.

Vision av gravplats på vikingatiden

Redan i entrén får man som besökare en känsla av Jonny Johanssons vision av en gravplats från vikingatiden uppbyggd av unika sittplatser av sten skapade av Max Lamb, som tidigare ritat möbler till Acne Studios butiker.

– Max Lamb har även gjort ett runt vikingabord till styrelserummet. Jag ville att han skulle göra det så att det inte var perfekt, lite som om vi hade gjort det själva. Jag ville att det skulle skilja sig från hur bord vanligtvis ser ut i styrelserum och att det skulle kunna hjälpa till att få igång diskussioner, säger Jonny Johansson.

Runtom i lokalerna hänger unika konstverk skapade av Daniel Silver med textilier från Acne Studios modekollektioner. Även det samarbetet har växt fram under en längre tid, berättar Jonny Johansson:

Annons

– Daniel sa att han ville ha ett samtal med mode i sin konst och att han ville skicka någonting till mig en gång i månaden. Han kom till Stockholms och sa ”kan jag få lite av ert tyg?”. Sedan började dessa stora textilcollage komma en gång i månaden. När vi började tänka på inredningen på Floragatan sa jag att jag ville jobba med en enda konstnär, som när en person fick i uppdrag att göra muralmålningar i en kyrka. Jag frågade Daniel och han fortsatte arbeta på samma sätt.

Acnes huvudkontor vinner Årets Blickfång på ELLE Deco Design Awards 2020
Acne Studios creative director Jonny Johansson.

Längst in på entrévåningen ligger biblioteket, ett magnifikt rum med imponerande takhöjd, konst av Daniel Silver och Helmut Lang och en stor öppen spis som det eldas i vintertid. Här finns böcker om mode, design, arkitektur, inredning och konst och alla anställda har tillgång till det – inte enbart designteamet.

Annons

Inspirationen kommer från biblioteket på Central Saint Martins i London, som många designer besöker för att få inspiration. Biblioteket är också centralt i Jonny Johanssons idé om att skapa ett hus som är som en modeskola, där människor stöttas i att hitta sin egen kreativitet och där det finns naturliga mötesplatser där folk från olika avdelningar träffas.

Tio våningar på 7 000 kvadratmeter

En annan sådan viktig plats i huset är matsalen som ligger några våningar under markplan och tidigare var en biograf. Då var den mörk och ljudisolerad och Jonny Johansson beskriver den som ganska obehaglig. Nu är det en ljus och öppen naturlig mötesplats med bord av Pierre Chapo och belysning av Benoit Lalloz, som skapat all belysning speciellt för huset. Här träffas alla de drygt 200 personer som jobbar i huset och varje dag serveras lunch från Café Nizza.

Byggnaden har hela tio våningar på 7 000 kvadratmeter och flera trapphus som leder olika vägar genom huset – säkert en nödvändighet i en ambassad under det kalla kriget. Högst upp i huset låg ursprungligen ambassadörens residens, men idag är det här Acne Stusios styrelserum och Jonny Johanssons eget kontor ligger – en perfekt miljö, enligt Jonny Johansson:

– I styrelserummet finns en nedsänkt soffa med en murad öppen spis framför, som en fantasi av en 70-talsinredning. Det är något som man aldrig skulle designa idag, men det passar så bra i vårt mötesrum. Jag älskar att vi har placerat oss i en miljö som är designad för andra syften – det passar perfekt med Acne Studios filosofi.

LÄS MER:

Annons