Designpriset: Världsvinnarna!

20 april, 2013


år är vi stolta över att hitta tre pristagare verksamma i Sverige bland vinnarna av ELLE Deco International Design Awards 2013: Daniel Rybakken, designgruppen Front och Claesson Koivisto Rune. Visst håller svensk design världsklass!

 

ÅRETS DESIGNER
RON GILAD

Född 1972 i Tel Aviv, numera verksam i New York. Ron Gilad arbetar i gränslandet mellan design och konst, mellan funktion och abstraktion, och han gör både unika föremål och massproducerade bruksföremål. I år vinner han både kategorin Årets designer och Årets möbel för systemet Grado för Molteni där han har lekt med geometriska grundformer och skapat en hel kollektion. Under möbelmässan i Milano 2012 visade han en uppmärksammad soloutställning på Dilmos Gallery. Där kunde man bland annat se dagbäddar och skåp uppburna av klassiska Thonetstolar i miniatyr.

 

ÅRETS STJÄRNSKOTT
GAM FRATESI

Designstudio grundad år 2006 i Köpenhamn av den danska arkitekten Stine Gam, född 1975, och den italienska arkitekten Enrico Fratesi, född 1978. Trots att de bara har arbetat tillsammans i sju år har de redan hunnit göra produkter för flera internationella företag och även stolen Cartoon för svenska Swedese för några år sedan. Gam Fratesi har ett mjukt, snudd på barnsligt formspråk som utgår från enkla former med mycket karaktär. Under möbelmässan i Milano 2012 ställde de bland annat ut med Danish Craft i utställningen Mindcraft 12.

 

ÅRETS LAMPA
Vägglampa Counterbalance, design Daniel Rybakken för Luceplan. Daniel Rybakken är utbildad på HDK, verksam i Göteborg och en av våra favoriter. Grattis Daniel!


ÅRETS TEXTIL
Tyget Wow av textilföretaget Dedars egen designavdelning. Ett riktigt utropstecken till mönster!

 

ÅRETS SOVRUMSPRODUKT

Sängen Sled av Rodolfo Dordoni för Cassina. En elegant säng i lyxklassen.

 

ÅRETS UTEMÖBEL

Dagbädden Cottage av Patricia Urquiola för Kettal. Ett eget litet flyttbart sommarhus.

 

ÅRETS STOL

Stolen Gentle Chair av Front för Porro. Svenska designgruppen Front bestående av Sofia Lagerkvist, Charlotte von der Lancken och Anna Lindgren arbetar med många internationella företag. Vi på ELLE Interiör är glada att våra systertidningar förstår hur bra de är. Grattis Front!

 

ÅRETS MÖBEL

Systemet Grado av årets designer Ron Gilad för Molteni. En lek med geometriska former.

 

ÅRETS PRODUKT FÖR DET DUKADE BORDET

Servisen Colour Porcelain av Scholten & Baijings för 1616/Arita Japan. Färgsäkra Scholten & Baijings har gjort en enkel men oemotståndlig servis.

 

ÅRETS GOLV

Golvplattorna Dandelion av Claesson Koivisto Rune för Marrakech Design. Helt klart det snyggaste golvet i år, ritat av mästartrion Claesson Koivisto Rune för det lilla svenska företaget Marrakech Design. Grattis!!!

 

ÅRETS KÖKSPRODUKT

Köket Diesel Social Kitchen för Scavolini. Här har modet klivit in i köket.

 

ÅRETS VÄGGBEKLÄDNAD

Systemet Module H av Shigeru Ban för Hermès. Modulsystemet med aluminiumskärmar med plattor i olika material och färger kan användas som avskärmning eller väggbeklädnad.

 

ÅRETS BADRUMSPRODUKT

Badrumskollektionen The Nendo Collection av Nendo för Bisazza. Minimalistiskt i bland annat lärkträ.