Årets stjärnskott: Hanna Hansdotter

05 feb, 2018 
AvSanna Rossäng
I gränslandet mellan bruksföremål och skulptur tänjer Hanna Hansdotter gränsen för vad som är möjligt. Årets stjärnskott på ELLE Decoration Swedish Design Awards 2018 är: Hanna Hansdotter.
Annons

Från slump till självklarhet. Konsthantverkaren och glasformgivaren Hanna Hansdotter hade aldrig en tanke på att arbeta med glasblåsning – men efter en längtan att jobba med praktiskt skapande föll valet på det kreativa materialet.

– Processen inom glasblåsning har egenskaper som attraherar mig och som också passar mina. Det är en intensiv process som kräver planering och ibland snabba beslut. Jag är otålig och gillar när det går snabbt, vilket det ofta gör med glas.

Hon började studera och arbeta parallellt på Kosta Glascenter, men det var när hon sökte sig vidare till Konstfack hon hittade sitt karaktäristiska uttryck.

Hanna Hansdotter
Hanna Hansdotter – Årets stjärnskott på ELLE Decoration Swedish Design Awards 2018. Foto: Mikael Lundblad.

– Under min tid på Konstfack möjligheter att fördjupa sin praktik. För mig innebar det bland annat att börja arbeta i metall och att göra järnformar för glasblåsning, säger hon.

Annons

Den nya tekniken bidrog till en detaljrik estetik och dekorativa glasobjekt i gränslandet mellan bruksföremål och skulptur, som blivit Hannas signum. Ett signum som gick som ett sus genom journalist- och designkåren när hon visade upp sitt examensarbete Avtryck på Konstfacks vårutställning 2017.

– Jag intresserar mig för rummet, människan, objektet, relationer och situationer däremellan. Det är roligt att kommunicera genom objekt, och jag är glad att det upplevdes en sådan lustfylldhet runt mina objekt.

Hanna Hansdotter vas/skulptur i svart glas.
Hannas karaktäristiska objekt. Foto: Hanna Hansdotter
Vas/skulptur i rosa glas

Hennes stil är inspirerad av mönster och dekor med en tydlig önskan att störa ordningen. Hon älskar kontraster och stilkrockar och ser det fina i det operfekta.

Annons

– Mitt mål är att skapa objekt som känns nya och spännande i både uttryck och funktion men som samtidigt knyter an till tradition och historia.

I dag jobbar Hanna halvtid med sin egen kollektion från sin studio i Boda Glasbruk och halvtid som formgivare för Kosta Boda. I höstas var hon en av fem formgivare som bidrog med verk till Kosta Bodas jubileumskollektion Hommage då företaget 2017 firade 275 år. I vår kommer Hanna ha en utställning på konstgalleriet Cfhills nya showroom i Kungsträdgården, som är en fortsättning på hennes examensarbete Avtryck samt en ny kollektion för Kosta Boda.

– Jag ser fram emot det kommande konståret. Jag och min son har också nyligen flyttat från Stockholms förort till de mörka småländska skogarna. Det är en ny tillvaro och jag hoppas på att snart vara i ordning i både hem och ateljéer.

Motivering: 
”Hon utmanar traditionella produktions tekniker med sitt fria skapande. Resultatet blir något vi aldrig sett förut: överraskande och vackert”.

Annons

Namn: Hanna Hansdotter
Bakgrund: Utbildad glasblåsare på Kosta Glascenter, gick ut Konstfack 2017 och fick stor uppmärksamhet för sitt kandidatarbete Avtryck med glaskreationer i oförutsägbara former
Gör: Konsthantverkare och glasblåsare

Aktuell: En av fem formgivare som bidragit med verk till Kosta Bodas jubileumskollektion Hommage då företaget firade 275 år 2017.
Följ: @hannahansdotter

Annons