Årets stjärnskott: David Ericsson!

Tid, trä och 
eftertanke – tre beståndsdelar 
i David Ericssons designarbete. Nu får han ELLE Decoration Swedish Design Awards 2017 i kategorin Årets stjärnskott.
06 februari, 2017

Mer än något annat är det tiden som särskiljer David Ericsson som formgivare. Han låter saker ta tid och ser ett värde i det. Det handlar om allt från att välja hållbara material till att låta designprocessen få ta den tid den behöver.

David Ericsson i sin ateljé hemma i källaren.

David Ericsson i sin ateljé hemma i källaren.

– Om jag låter saker ta tid är det min förhoppning att det blir något som lever längre, säger han när vi träffas i ateljén hemma i hans hus utanför Stockholm.

När han skulle göra sitt examensarbete på Malmstensskolan år 2010 lät han sin ännu ofödda dotter vara hans ”mentor”. Han ville att hon, när hon blivit trettio år och tittade på vad han gjort, skulle se någonting som fortfarande höll, och som var gjort i ett material som inte påverkade miljön negativt. De här tankarna styr alla Davids val som formgivare – att göra någonting som håller i längden är mycket viktigare än att göra någonting som får mycket uppmärksamhet här och nu.

Favoritmaterialet är trä och i studion ligger prydligt uppradade materialprover från olika svenska träslag uppradade i en hylla. Intresset för trä är starkt och självklart:

– Jag kommer från Småland – jag kommer ju från skogen, säger han. Jag är intresserad av andra material än trä också, men jag har inte så bråttom att lära mig dem.

David väljer trä med omsorg till sina möbler, säger att Madonna inte skulle vara möjlig att göra i ett annat träslag än bok, som är hårt och tätt. Och pinnstolar gör sig bäst i tät och seg björk …

David har ritat flera uppskattade stolar, men den möbeltyp han är allra mest fascinerad av är skåpet. Redan i sitt examensarbete gjorde han ett skåp, och utforskningen har fortsatt med en rad unika skåp där favoritmaterialet trä kombinerats med olika material med olika uttryck och egenskaper – några presenterades i projektet Vänner till trä, ett projekt om några skåp för tre år sedan.

– Jag är besatt av skåp, jag kan inte sluta tänka på skåp! En stols syfte är att en människa ska sitta i den, men ett skåps funktion är att förvara föremål – det har ingen direkt relation till människan på samma sätt som en stol har.

Lagom till möbelmässan 2017 presenterar David både en ny stol och ett nytt skåp, det sistnämnda med glasluckor och en insida klädd med spegelglas och näver – ytterligare ett favoritmaterial som snudd på glömts bort, men som var oöverträffat i äldre tiders husbyggen. Och så är det vackert också:

– Näver är skogens egen målning.

Motivering:
”Med kunskap

om träets egenskaper och respekt för

hantverket utformar

han möbler gjorda

att leva länge.”

Namn: David Ericsson
Bakgrund: Gick ut Carl

Malmsten Furniture

Studies 2010. Frilansande

möbeldesigner för bland andra Gärsnäs. Fick förra året

ELLE Decoration Swedish Design Awards i kategorin Årets stol

för Madonna.
Aktuell: Med ett skåp med näver för Svensk Form och

Stockholms Auktionsverk, som visas under möbelmässan.
Hemsida: davidericsson.se