Årets inspiratör: Victoria Skoglund!

Med det nya priset Årets inspiratör vill vi uppmärksamma en person som betyder mycket för att inspirera andra. Trädgårdsmästaren Victoria Skoglund är ett självklart val!
05 februari, 2018

 

Alldeles intill en sjö, i ett gammalt sommarstugeområde söder om Stockholm bor Victoria Skoglund, en av Sveriges mest kända trädgårdsmästare och Årets inspiratör 2018. Det är en av decembers första riktiga snödagar när vi kommer på besök och Victoria har tänt en brasa inne i växthuset. Den stillsamma platsen med utsikt över den snötäckta isen är en perfekt plats för att tala om inspiration och om att vara en inspiratör för andra.

Sedan 20 år tillbaka driver Victoria Zetas Trädgård, handelsträdgården i Segeltorp som hon tog över av sina föräldrar och som utvecklats till en vallfartsort för trädgårdsintresserade i hela Stockholmsområdet. Har du inte besökt Zetas har du kanske sett henne i Fröpanelen på TV4 eller läst någon av hennes böcker – Victoria Skoglund har utan tvekan betytt mycket för det stora trädgårdsintresset de senaste åren.

– Det stimulerar mig att människor kommer till Zetas för att bli inspirerade, och jag blir glad när jag ser på Instagram att någon har planterat på samma sätt som jag i sina odlingslådor, säger Victoria.

Victoria är aktiv på sociala medier: har en egen blogg på Zetas hemsida och ett stort Instagramkonto, och hon märker hur folk törstar efter kunskap om allt som gäller odling och trädgård. På bloggen och Instagram delar hon med sig av sitt odlande vardagsliv, både hemma och på Zetas.

– Jag arbetar minst en timme per dag i min egen trädgård – jag tror att det lyser igenom att jag gör allt själv här hemma.

Victoria Skoglund - Zetas grundare

Victoria Skoglund – Årets inspiratör på ELLE Decoration Swedish Design Awards 2018. Foto Mikael Lundblad

Det är också hemma i den egna trädgården som Victoria känner sig mest inspirerad. Här skapar hon och arbetar bara för sin egen skull och tillåter sig att misslyckas och prova saker hon inte testat tidigare.

– Jag känner inspiration när jag hittar balans i livet. När jag kommer hem vill jag vara i min egen lilla värld: himlen, jorden och så jag mittemellan.

Som trädgårdsmästare blir man aldrig fullärd, det finns alltid nya områden att utforska och fördjupa sig i. När Victoria flyttade in i huset vid sjön för sex år sedan bestämde hon sig för första gången att prova på att odla köksväxter och började plöja böcker om den typen av odling.

Som många trädgårdsentusiaster talar Victoria med värme om själva jorden. Hon komposterar, gräver och luckrar och säger att det inte finns någonting som gör henne lyckligare än att upptäcka att komposten kryllar av mask.

– Näst katterna är maskarna mina bästa husdjur!

Motivering:  ”Kreativitet, långsiktighet och affärsmässighet i en sällsynt och unik kombination. Hon har förvandlat en traditionell handelsträdgård till ett livsstilskoncept i ständig utveckling”