Årets inspiratör 2019: Erika Åberg

04 feb, 2019 
AvELLE Decoration
Erika Åberg är Årets inspiratör 2019.
Gamla hus kanske rostar, men inte Erika Åbergs kärlek till dem. Med sina tv-program och sitt Instagramkonto får hon oss att uppskatta historien än mer. Årets inspiratör på ELLE Decoration Swedish Design Awards 2019 är: Erika Åberg.
Annons

Erika Åberg

Bakgrund: Byggnasantikvarie på länsmuseet i Gävleborg 2003–2014. Program- ledare på SVT:s Det sitter i väggarna (tillsammans med Christopher O’Regan).
Gör: Föreläser och skriver om byggnadsvård och äldre bebyggelse.
Läs mer: erikashus.se och @erikashus

Motivering: ”Med kunskap, glädje och hantverkskänsla visar hon oss värdet i äldre byggnader och hur de bäst kan vårdas. En folkbildare och inspiratör med stilkänsla i ordets alla betydelser.”

När Erika Åberg var liten toppade rivningshotade kåkar listan över sorgliga saker. Hon grät i hemlighet till slagdängan Trettifyrans refräng ”nu ska hela rasket rivas, nu ska hela rasket bort.”

Och huskärleken har inte falnat. Tvärtom är den så stark att den inspirerar landets husägare att förvalta den historia som sitter i väggarna på bästa sätt.

– När jag började som byggnadsantikvarie för 15 år sedan fick jag förklara vad det var och att man kan renovera utan plastfärg och gipsskivor. Många med mig har gjort skillnad, för plötsligt börjar fler analysera vad är det för hus som vi stoppar in våra kroppar i.

Annons

– Allt var förstås inte bättre förr. Jag vill inte byta plats med kvinnan som byggde vårt hus, hon hade inte ens rösträtt. Men byggandet var det, både för människorna och miljön.

Hur har 2018 varit?

– Spännande. Vi gjorde fjärde säsongen av Det sitter i väggarna, jag har hållit föredrag och träffat nyfikna husägare. Jag har skrivit och fått balans mellan jobb och privatliv. 2017 blev både min man och jag sjuka. Så 2018 har jag försökt ta tanken om hållbarhet till arbetslivet; hur ska jag jobba för att hålla länge?

Instagram har blivit Erikas forum – att finnas överallt är inget hon prioriterar. Vi är många (ungefär 45 000) som tycker om hennes stämningsfulla bilder och texter.

Men vad inspirerar Årets Inspiratör?

– De gamla husen i sig och hantverkarna som har byggt dem. Det där med att ta reda på husens individuella historia, att skrapa sig genom lagren. Gamla filmer och serier, alltifrån Mad men till Fröken Friman, med otroliga scenografier. Instagram och Pinterest.

Annons

Erika Åberg har funderat på varifrån hennes kärlek till hus och hållbarhet kommer. Kanske från morfar målaren och farfar muraren. De var av den gamla skolan, med kunskap som nedvärderades när ny modern teknik tog över.

– Det är något taktilt med gamla hus. Det gnisslar i dörrarna, det är snett och vint, man känner att människor byggt det och levt där. Det känns liksom mindre ensamt.

Av: Mari Janson

Annons
Innehåller annonslänkar