Årets inredare 2019: Halleroed

04 feb, 2019 
AvELLE Decoration
Halleroed är Årets inredare 2019.
Inredarduon, och äkta makarna, Christian och Ruxandra Halleröd håller en ständigt hög modegrad med sina butiksinredningar och utställningar. Nu tilldelas de priset Årets inredare på ELLE Decoration Swedish Design Awards 2019!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Halleroed

Bakgrund: Christian Halleröd är utbildad möbelsnickare och designer och Ruxandra Halleröd är arkitekt. Christian startade Halleroed 1998 och för två år sedan anslöt Ruxandra till företaget.
Gör: Uppmärksammade butiksinreningar i Sverige och utomlands, förra årets trendutställning på Stockholm Furniture Fair och ett publikt vardagsrum på Nordiska museet

i Stockholm.
Läs mer: halleroed.com
Motivering: ”Med en lika stark känsla för material som för rumslighet skapar denna duo miljöer vi gärna besöker – från uppmärksammade butiksinredningar till ett publikt vardagsrum.”

Vad kännetecknar en riktigt bra inredning? Christian och Ruxandra Halleröd tittar på varandra. Givetvis vet de precis vad det är, bra inredningar är deras business. Mest uppmärksamhet har duon fått för sina extraordinära modebutiker och, under 2018, en trendutställning på Stockholm furniture fair och en lounge på Nordiska museet.

Annons

– Man kommer in och känner något. Man blir tagen, det är emotionellt, börjar Ruxandra för att svara på frågan. Efter ett tag kan man upptäcka de smarta grejerna, de små detaljerna.

– Man kanske inte är medveten om det, men känslan finns där, fyller Christian i. Oavsett om man har noll utbildning eller jobbar med det. Det handlar om helheten. Och det är därför det är så farligt att strunta i små detaljer, att tro att de ”ändå inte kommer att synas”.

Axel Arigatos nya butik i Göteborg, med durkplåt på väggarna och asfalt på golv och bänkar, är ett exempel. Streetkänslan är påtaglig. Mateus nya butik med furu och betong, Byredos med mörkt trä och sten. På ytan har ingen av dem så mycket gemensamt med, säg, juvelerarfirman Engelberts klassiskt lyxiga butik i bubingaträ på Birger Jarlsgatan, men alla bär tydliga Halleroedsignum: stora ytor med tydliga materialval, gärna i oväntade kombinationer, sparsmakat men med smarta detaljer.

Annons

– Vi gillar att använda få element och jobba med dem, säger Christian Halleröd. Vi vill jobba med olika kunder och förstärka deras uttryck och varumärken.

Christian, utbildad möbelsnickare och designer, startade firman 1998. För två år sedan anslöt sig Ruxandra, arkitekt. De har varit ett par i femton år och kanske är det deras olika bakgrunder som tar dem till nya höjder.

– Jag fattade inte detaljer alls, det lär man sig inte på arkitekturskolan, hur man sätter ihop saker, säger Ruxandra Halleröd.

– Det är samma sak för mig, vi pratade inte om rumsligheten på Malmstensskolan. Jag har lärt mig otroligt mycket av dig, säger Christian Halleröd.

De älskar storstäder och reser världen över på uppdrag. I september öppnades Byredos flaggskeppsbutik i London med ett totalrenoverat femvåningshus i SoHo och två butiker ska byggas åt parfym- och numera modemärket under 2019. De ritar på en butik för Totême, ett hotell i Paris och både kontor och ett helt nytt butikskoncept åt ett stort amerikanskt modemärke. På Halleroeds eget kontor hänger skisser och överallt ligger provbitar av träslag och stensorter. De beskriver hur de blir snudd på besatta av att jämföra alla stenar som finns. Valmöjligheterna är oändliga.

Men om de bara fick välja ett enda material att jobba med?

– Trä, helt klart trä. Det är mångsidigt och kan användas till nästan vad som helst.

Ruxandra och Christian Halleröd i sin trendsutställning på Stockholm Furniture Fair 2018. Trä är ett favoritmaterial och i utställningen var det furu som var i fokus. En viktig samarbets-partner till utställningen var Svenskt Trä.
Ruxandra och Christian Halleröd i sin trendsutställning på Stockholm Furniture Fair 2018. Trä är ett favoritmaterial och i utställningen var det furu som var i fokus. En viktig samarbets-partner till utställningen var Svenskt Trä.

Av: Mari Janson

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons