Årets hederspris på ELLE Deco Design Awards 2020: Svenskt Tenn

03 feb, 2020 
AvELLE Decoration
Årets hederspris på ELLE Deco Design Awards 2020: Svenskt Tenn
Denna snart 100-åriga institution inom svensk design kombinerar historia med nytänkande på ett unikt sätt. Årets hederspris går till Svenskt Tenn.
Annons

Denna snart 100-åriga institution i den svenska designvärlden kombinerar historia med nytänkande på ett unikt sätt. Med spännande samarbeten med konstnärer och formgivare utvecklas kollektionen samtidigt som arvet vårdas noggrant.

Svenskt Tenn grundades 1924

Det säger någonting om allmängiltigheten i grundaren Estrid Ericsons och formgivaren Josef Franks vision att firman Svenskt Tenn kunnat fortsätta vara aktuell från starten 1924 och fram till idag.

På tvärs mot funktionalismen, genom plastrevolutionens sextiotal, det furuklädda sjuttiotalet, postmodernismens åttiotal och det minimalistiska nittiotalet har Josef Franks slösande generösa formspråk behållit sin attraktionskraft.

Svenskt Tenn vinner Årets hederspris på ELLE Deco Design Awards 2020
Utställningen Heritage.

Arkitekten och formgivaren Frank var själv en del av den modernistiska rörelsen i hemlandet Österrike men vände sig snart bort från dess fokus på standardisering. Istället satte han människan och hennes trivsel i centrum med eleganta möbler i naturliga material, inbjudande färger och fantasieggande mönster.

Genom årtiondena har Svenskt Tenn fortsatt samarbeta med samtida formgivare och hållit fast vid att tillverka så mycket som möjligt i Sverige.

– Jag är så glad över det här priset. Vårt uppdrag är att förvalta Svenskt Tenns arv på ett samtida sätt och priset visar att vi lyckas med det, säger Svenskt Tenns marknadschef Thommy Bindefeld.

Av: Anders Bergmark.

LÄS MER:

Annons