Årets hederspris 2019: Nationalmuseum

Nationalmuseum tilldelas Årets hederspris 2019.

Förra årets designhändelse var öppningen av nya Nationalmuseum efter fem år av ombyggnationer. Nu tilldelas de Årets hederspris på ELLE Decoration Swedish Design Awards 2019.
04 februari, 2019

Motivering: ”En nationalskatt som lyckas förena historia med nutid i alla delar – från byggnadens strukturer och teknik till rummens färgsättning och servisen i restaurangen.”

All inredning i restaurangen är nydesignad och tillverkad i samarbete med svenska designföretag.

All inredning i restaurangen är nydesignad och tillverkad i samarbete med svenska designföretag. Foto: Pia Ulin/Nationalmuseum

Då och då inträffar händelser som skapar ringar på vattnet och ger tidpunkten en särskild glans för eftervärlden. Utställningar som Stockholmsutställningen 1930 och H55 i Helsingborg har självklara platser i den svenska designhistorien. De senaste årens stora designhändelse är utan tvekan nya Nationalmuseum som öppnade i oktober 2018 efter drygt fem år av ombyggnationer. Arbetet har varit ett gigantiskt samarbetsprojekt som involverat hundratals specialister inom olika kreativa yrken. Det har gett upphov till en mängd nya idéer, ny arkitektur och inte minst nya möbler och andra designprodukter som kommer att fortsätta utvecklas under kommande år.

Byggherre har varit fastighetsägaren, Statens Fastighetsverk. I de ansvariga arkitektkontoren Wingårdhs och Wikerstål Arkitekters planlösning har museets tillgängliga yta ökat med över 2 000 kvadratmeter genom att tidigare lagerlokaler och arbetsrum flyttats ut. Den har också gett bättre möjligheter för Nationalmuseum att visa sina samlingar. De båda ljusgårdarnas nya glastak och ett stort antal igensatta fönster som öppnats upp släpper in mer naturligt ljus är tidigare.

Museet har också med besked gjort upp med nittonhundratalsidén att konst och design kommer bäst till sin rätt i neutralt vita rum. I nya Nationalmuseum framhävs konsten mot kulörta väggar i en färgsättning inspirerad av den ursprungliga byggnadens färgprogram. För utställningsscenografin svarar Joel Sanders Architect tillsammans med Henrik Widenheim och Albert France-Lanord.

Salen med konst från 1800 till 1870 strålar av ljus, både från fönstren som öppnats på nytt och från de solgula väggarna.

Salen med konst från 1800 till 1870 strålar av ljus, både från fönstren som öppnats på nytt och från de solgula väggarna. Foto: Bruno Ehrs/Nationalmuseum

I den före detta konserveringslokalen för konst på papper ligger museets nya restaurang, inredd och möblerad av en grupp formgivare bestående av Matti Klenell, TAF Studio, Stina Löfgren och Carina Seth Andersson. Arbetet har skett i nära samarbete med Nationalmuseums projektledare Helena Kåberg och Fredrik Eriksson.

För att göra ett tydligt avstamp i 2018 är all inredning och konstnärlig utsmyckning i restaurangen nyritad. Det förde med sig att ytterligare ett trettiotal formgivare och konstnärer bjöds in i projektet. All tillverkning sker hos nordiska producenter. Under 2019 dyker många av de nya produkterna upp i tillverkarnas ordinarie sortiment och flera företag arbetar redan med att utveckla de nya kollektionerna för kommande år.

Det gamla biblioteket har inretts av Emma Olbers.

Det gamla biblioteket har inretts av Emma Olbers. Foto: Andy Liffner/Nationalmuseum

Av: Anders Bergmark