Stefans vintips: Bästa vinerna till påskmaten

Stefan på Vinbetyget tipsar om passande viner till påskmaten.

Påskhelgen brukar innebära extra ledighet med många goda luncher och middagar. Om vinet matchar maten blir det dubbelt så gott! Stefan på Vinbetyget ger sina bästa tips på röda och vita viner påskens mest klassiska och älskade rätter.
15 april, 2019

Stefan driver VinBetyget – en app och sajt som rankar de mest prisvärda vinerna på Systembolaget. På VinBetyget.se finns topplistor som bygger på insamlade expertbetyg från olika tidningar, vilket gör dem till ”topplistornas topplista”. VinBetyget säljer inte viner, tipsar bara.

För fler vintips och topplistor med röda och vita viner, rosé, prosecco och champagne, ladda ner VinBetygets app, den är gratis.

Vita viner till olika sorters lax

Lax smakar ju olika beroende hur den tillagas – och det påverkar valet av viner. Stefan tipsar om tre vita viner särskilt valda till lax i ugnen, gravad lax och inkokt lax.

Röda viner till lamm och kött

Lamm är sunt kött och hör ju också till påskens klassiker. Stefan tipsar om två röda viner från topplistan som passar bra till fin lammfilé och örtig lammstek.

Välj ett mångsidigt vin till påskbuffén

Hur väljer man vin när det är många olika smaker på påskbordet? Vegetariska rätter, pajer, sallader, ostar, fisk- och kötträtter. Längst ner hittar du ett vitt allround-vin som kan matcha både milda och lite starkare smaker.

1. Hyllad vinmakare gör vinet till lax i ugnen

Brocard Bourgogne Chardonnay (nr 76083), Frankrike: Bourgogne, 129 kr.

Vill du enklare hitta utmärkta viner? Ett bra sätt är att söka efter vinproducenter med kvalitet – Brocard är rikt hyllad för sina fina vita viner. Denna vita Bourgogne är torr, mycket fruktig och lagom fyllig: Detta gör vinet utmärkt till en smakrik lax som lagats i ugnen. Du kan med fördel också servera vinet till de flesta vegetariska rätterna.
Alkoholhalt: 12,5 %. Sockerhalt: Mindre än 3 gram per liter.

2. Succévinet från Loire till gravad lax med klassisk sås

Vouvray Domaine Des Lauriers (nr 6288). Frankrike: Loiredalen, 129 kr.

När Vouvray lanserades tog det slut direkt – Nu är det härliga succévinet tillbaka på Systembolagets hyllor! Gravad lax är en favorit men knepig att matcha med passande vin. Och det blir inte enklare av den traditionella såsen med senap och dill. Fast den matchningen klarar Vouvray gjort på druvan chenin blanc. Vinet är fruktigt, friskt och passar också bra till kyckling och kalkon.
Alkoholhalt: 13 %. Sockerhalt: 6 gram per liter.

3. Petit Chablis till inkokt lax med hollandaisesås

Petit Chablis Vibrant La Chablisienne (nr 5585) Frankrike: Chablis, 135 kr.

Den inkokta laxen blir mildare i smaken än den gravade. Samtidigt behöver en fyllig hollandaisesås ett vin med stor friskhet. Petit Chablis Vibrant möter både den milda laxen och såsen. (En hollandaise är en dröm till många fiskar, enkel att göra, bara smör, ägg och citron). Det lätta och eleganta vinet är också gott som drink.
Alkoholhalt: 12,5 %. Sockerhalt: Mindre än 3 gram per liter.

4. Fynd från Piemonte till lammfilé med hasselbackspotatis

Barbera d’Alba (nr 75722), Italien: Piemonte, 109 kr.

Det strömmar in viner från Italien, både lågt och högt. Hur ska man veta vilka viner som är bra? Se här: Denna Barbera d’Alba är mycket prisvärd och ypperlig: Fruktig, fyllig och elegant till rosa lammfilé. Vinet är en välkommen nyhet på Vinbetygets topplista. Giacosa Fratelli är ett litet familjeföretag i Piemonte som gjort fina viner i mer än 100 år – Bröderna Fratelli får gärna fortsätta i några sekel till.
Alkoholhalt: 14 %. Sockerhalt: Mindre än 3 gram per liter.

5. Fylligt, franskt rött vin till örtkryddad lammstek med potatisgratäng.

Mas Janeil Le Petit Pas (nr 79687), Frankrike: Languedoc-Roussillon, 105 kr.

Rosmarin, salvia, och timjan – sydfranska kryddor som gjorda för att smaksätta lamm. Till den härliga smaken, passar det bra med ett sydfranskt vin som Mas Janeil. Det fatlagrade vinet klarar också galant av en potatisgratäng med ost och vitlök. Klassisk fransk druvblandning. En prisvärd favorit från topplistan.
Alkoholhalt: 13,5 %. Sockerhalt: Mindre än 3 gram per liter.

6. Vitt från norra Italien till påskbuffé med mixade smaker och vegetariskt.

Monte Garbi Soave Box (nr 2078) Italien: Venetien, 249 kr.

Vissa rynkar på näsan åt vin i box. Men Monti Garbi Soave är inget vanligt boxvin. Det vita viner kommer från Soave i norra Italien. Vinet är välgjort och höjer sig över mängden: Det får fina utmärkelser och topprankas på Vinbetyget med högst betyg. Framför allt är Monti Garbi Soave mycket matvänligt: Ett perfekt vin till buffé när det är många rätter på bordet – och gästerna vid bordet. Det är också en bra matchning till vegetariska rätter. Servera gärna vinet i karaff, både godare och snyggare.
Alkoholhalt: 12,5 %. Sockerhalt: 7 gram per liter.

Recept: Storslagen påskmiddag – 10 bästa recepten!

Vi bjuder på bästa recepten för en storslagen påskmiddag!

Vi bjuder på bästa recepten för en storslagen påskmiddag!

Söker du goda alkoholfria viner? Se våra tips:

Bästa alkoholfria vinerna

Fler goda vintips som matchar våra bästa recept:

Bästa vinerna till kyckling

Bästa vinerna till pasta och risotto

Bästa vita vinerna till matiga sallader

Bästa vinerna till olika hamburgare

Bästa vinerna till godaste helgmaten

Bästa bubblet att fira kärleken med

Bästa röda vinerna under 80 kr

Bästa vita vinerna under 100 kr