Stefans vintips: Bästa vinerna till julmaten

Stefan på Vinbetyget tipsar om passande viner till julmaten.

Att välja passande vin till julmat är inte alltid så lätt, men misströsta inte. Stefan på Vinbetyget tipsar om vita och röda viner som matchar julens rätter från land, hav och vegetariskt – som idag finns på många julbord.
20 december, 2018

Många önskar sig mer tid i tidig julklapp. Stefan Saidac på Vinbetyget gör det i alla fall enklare att hitta de bästa vinerna. När man gör julfint och ska äta gott, känns det bra om även vinerna är valda med omsorg. Det måste inte innebära de dyraste utan snarare de mest prisvärda vinerna på Systembolaget.

Stefan driver VinBetyget – en app och sajt som rankar de mest prisvärda vinerna på Systembolaget. På VinBetyget.se finns topplistor som bygger på insamlade expertbetyg från olika tidningar, vilket gör dem till ”topplistornas topplista”. VinBetyget säljer inte viner, tipsar bara.

För fler vintips och topplistor med rött, vitt, rosé, prosecco och champagne, ladda ner VinBetygets app, den är gratis.

1. Årets vita vin till både lax och kalkon

Leth Grüner Veltliner Familien Reserve (nr 76570), Österrike: Wagram, 119 kr.

Guldmedalj: Det här vinet utsågs nyligen till årets bästa vita vin av samlade vinexperter. Bakom vinet står familjeföretag Leth. Vinet på Österikes nationaldruva grüner veltliner är fruktigt och fylligt – en utmärkt matchning till både gravad lax och julig kalkon. Prova gärna guldvinet till skinkan också.

2. Mjukt, italienskt rödvin till köttbullarna och skinkan

Masi Modello delle Venezie (nr 2386), Italien: Venetien, 79 kr.

Vilket vin passar till julbordets klassiker som köttbullar, prinskorv, skinka och revbensspjäll? Masi Modello delle Venezie utan strävhet är ett bra val. Det mjuka röda vinet produceras av vinhuset Masi som också är hyllat för sina fina amarone-viner. 79 kronor för det här vinet är som en liten julklapp.

3. Chardonnay till vegetarisk jul och Janssons vego-frestelse

KWV Chardonnay (nr 7055), Sydafrika: Western Cape, 79 kr.

Gröna och vegetariska rätter har idag en självklar plats på många julbord. Men att välja vin till vegetariskt kan vara pyssligt. Röda viner kan ta överhanden. Vita viner på druvan chardonnay är däremot en mycket god kombination – som KWV Chardonnay. Ett ungt, friskt och torrt fynd för 79 kronor.

4. Fransk jul med skaldjur och elegant Sancerre i glasen

Sancerre Les Pierris (nr 2259), Frankrike: Loiredalen, 173 kr.

Typiskt finsmakar-Frankrike: På franska julbord dukar man upp med goda skaldjur som hummer, krabba och ostron. Vad serverar man för vin som är värdiga havets skatter? Vita viner på druvan sauvignon blanc från vindistriktet Sancerre i Övre Loire, är utmärkt. Särskilt Sancerre Les Pierris från Vinbetygets topplista. Vinet är elegant, frisk, torrt och också härligt som aperitif.

5. Succévinet från både Italien och Frankrike till vilt och lamm

Tirrenico Marchesi Mazzei (nr 72939) Italien: Toscana, 159 kr.

Även om familjen Mazzei har gjort vin i Toscana ända sedan 1435, slår man sig inte till ro utan söker nya vägar. Som med nyheten Tirrenico. Här använder man klassiska Bordeauxdruvor som cabernet sauvignon, petit verdot och cabernet franc. Vinet hyllas i tidningarna och rankas på Vinbetygets topplista. Det fylliga röda vinet med lång smak, matchar smakrika rätter som fårfiol, hare och älgköttbullar. Till hjort- och rådjursstek med en maffig sås är det en dröm.

Kommer många julfirare? En bra bag in box kan vara smart.

Vissa viner på bag in box är inte värda pengarna, medan andra kan vara riktigt bra.

Tips: Så här blir boxvinet snäppet godare:

  • Häll upp vinet i en karaff ett par timmar före servering. Vinet luftas och blir mer nyansrikt.
  • Vin i karaff ser också godare ut än vin i bag in box.
  • Se till att det röda vinet är svalt: Med omkring en halvtimme i kylen, blir det 16-18 grader.

6. Första plats på topplistan med bästa vita vinerna på box

Monti Garbi Soave (nr 2078), Italien, Venetien, 249 kr.

Högsta samlade expertbetyg – det här vita vinet görs med omsorg i Soave, norra Italien. Druvan garganega ger ett fruktigt vin med smak som passar till mesta på julbordet förutom kötträtterna. Det mångsidiga vinet klarar sig alldeles utmärkt på egen hand utan mat när man bara vara vill ha ett glas vitt.

7. Nyhet! Ungt och fylligt rödvin på box med mindre sulfit än andra viner

Bolero (nr 2731) Chile: Valle Central, 229 kr.

Sulfit finns naturligt i vin och används som konserveringsmedel. Bolero är ett ungt vin med mindre sulfit, framför allt mindre än vad som är vanligt i boxviner. Vinet är gjort på välkända druvor som syrah, malbec och cabernet sauvignon. Resultatet är ett prisvärt och matvänligt vin till julens olika kötträtter.

Fler goda vintips som matchar våra bästa recept

Bästa champagnen till nyår

Bästa proseccon till godaste tilltuggen

Bästa glöggen 2018

Bästa bubblet och vinet för december-minglet

Bästa vinerna till godaste helgmaten

Bästa vinerna till pasta och risotto

Bästa vinerna till höstens grytor

Bästa vita vinerna till matiga sallader