Stefans vintips: Bästa vinerna till godaste helgmaten

Stefan Saidac tipsar om passande viner till helgmat som Toast Skagen.

Lagom till helgen bjuder vi på sex goda recept, två förrätter och fyra huvudrätter, med matchande vintips. Vad blir du sugen på att testa?
02 november, 2018

Bjudmat med favoriter som Toast Skagen och pizza

Till helgerna vill vi ofta äta lite godare. Det finns också mer tid till förberedelser och att duka fint. Väl till bords är det skönt att kunna sitta längre än vanligt. Här är goda recept som passar både när man är få och många runt bordet.

Vilka viner passar till lax och oxfilé?

När du lägger tid och ambition på recepten, vill vi också föreslå passande viner som bidrar till att höja smakupplevelsen ytterligare. För ELLE mat & vins läsare tipsar Stefan Saidac den här veckan om en matchande fynd-champagne, utvalda vita och röda viner. Alla vinerna tillhör de bästa på Systembolaget.

Stefan driver VinBetyget – en app och sajt som rankar de mest prisvärda vinerna på Systembolaget. På VinBetyget.se finns topplistor som bygger på insamlade expertbetyg från olika tidningar, vilket gör dem till ”topplistornas topplista”. VinBetyget säljer inte viner, tipsar bara.

För fler vintips och topplistor med rött, vitt, rosé och mousserande, ladda ner VinBetygets app, den är gratis.

1. Nytt champagne-fynd till älskad Toast Skagen

Duménil Brut Millésimé 2007 Premer Cru (nr 7522) Frankrike: Champagne, 359 kr.

Tomten har redan hunnit till Systembolaget och Vinbetygets topplista: Årgångs-champagne för 359 kr med höga expertbetyg! Champagnen Duménil är ett fint fynd som förstås klarar sig utmärkt på egen hand för en bubblande och krispig skål. Men vad passar ihop med champagnen? En av våra mest älskade rätter: Toast Skagen (som är annars är svårmatchad med olika smaker som räkor, majonnäs, dill mm). En välkomnande start på kvällen: Kombinera Duménil Premier Cru i glasen och en Toast Skagen med en egen twist av Daniel Lakatosz.

Recept: Toast Skagen av Daniel Lakatosz

Duménil Brut Millésimé passar till Toast Skagen.

Duménil Brut Millésimé passar till Toast Skagen.

2. Vitvins klassiker till pizza med halloweenflirt

Röda viner från Rhônedalen brukar få applåder. Men det finns även vita viner som är stora fynd: Som när den erkända kvalitetsproducenten Guigal gör sin Côtes du Rhône Blanc för 119 kronor. Det vita vinet har en smak med inslag av tropiska frukter, vilket gör att det passar bra till en högst aktuell rätt: Pizza med pumpa och Västerbottensost. Fast det är också ett året-runt-vin som är utmärkt till rätter på kyckling och kalkon. Vinet är så bra att det hade kunnat kosta mer.

Guigal Côtes du Rhône (nr 71947), Frankrike: Rhônedalen 119 kr

Recept: Pumpapizza med Västerbottensost

Guigal Côtes du Rhône passar till pumpapizza.

Guigal Côtes du Rhône passar till pumpapizza.

3. Fruktig poppis-druva till smart poppis-rätt

Folklore Albariño (nr 6263), Spanien: Rías Baixas, 99 kr

Har du provat viner gjorda på druvan albariño? Ett säkert tips: Folklore Albariño – Mycket populärt bland vinexperter och rankas förstås högt på Vinbetygets topplista. Vinet är friskt, krispigt, och med en arom som gör det matvänligt. Förslagsvis till ugnsbakad lax, en av våra mest omtyckta och smarta maträtter till många. Att Folklore Albariño också är utmärkt gott till drink gör vinet än mer prisvärt.

Recept: Ugnsbakad lax med blomkålssallad och avokadodressing

Folklore Albariño passar till ugnsbakad lax.

Folklore Albariño passar till ugnsbakad lax.

4. Giftermål: Ekovin från Rhone och flankstek med dragonkräm

Domaine de Verquière (2179), Rasteau, Frankrike: Côtes du Rhône, 147 kr.

Att franska viner från Côtes du Rhône hyllas är enkelt att förstå när man smakar på Domaine de Verquière. Med en kort fatlagring är vinet härligt fylligt utan att vara påtagligt strävt. Druvorna grenache och syrah till det ekologiska vinet plockas för hand. Vinet har en fin örtighet som gör det till en perfekt partner för en flankstek med dragonkräm – grand amour! Gärna hårt brynt på ytan och rosa inuti. Bon appétit!

Recept: Flankstek med krossade potatisar och dragonkräm

Domaine de Verquière passar till flankstek.

Domaine de Verquière passar till flankstek.

5. Smakfullt italienskt rödvin till helstekt oxfilé med svamp

Ziggurat Montefalco Rosso (nr 2743) Italien: Umbrien 139 kr.

Gillar du kraftiga röda viner? Ziggurat Montefalco är en god nyhet på vår topplista med höga expertbetyg. Här paras typiska italienska druvor som sangiovese med lika typiska franska druvor som cabernet sauvignon. Vinet lagras ett år på ekfat och får en fyllig och storartad smak. Familjen Lunelli i byn Montefalco tänkte nog inte på sitt vin till helstekt oxfilé. Så lagar man sällan nötkött i Italien. Men du kan med fördel göra det! Har du svamp lyfter det upplevelsen ytterligare. Vissa skäller på att italienska viner har för mycket socker. Inte Ziggurat: Sockerhalten är föredömligt låg: Under 3 gram/liter. Alkoholhalten rusar dock iväg: 15 %, något som vissa kan uppskatta.

Recept: Helstekt oxfilé med karljohanssvampfyllning

Ziggurat Montefalco Rosso passar till oxfilé.

Ziggurat Montefalco Rosso passar till oxfilé.

6. Mästarens vin som brukar kosta förmögenhet till lyxig lövbiff

Crozes-Hermitage Les Meysonniers (nr 74136), Frankrike, Rhonedalen 179 kr.

Om du vill kosta på dig ett finare vin är det alltid bra att söka efter producenter och vingårdar som är välkända för sin kvalitet: Som legendariska Chapoutiers som vanligtvis gör hyllade viner för 5000 kronor eller mer. Crozes-Hermitage Les Meysonniers är ett fantastisk vin för 179 kr. Om namnet är knepigt att uttala, är vinet desto tillgängligare. Elegant och smakfullt passar vinet många rätter, som en pairing till en lyxig lövbiff med doft av fransk senap och vitlök. För den som har tålamod – det här röda, välbalanserade vinet kan även lagras. Kanske en uppskattad julklapp som kluckar?

Recept: Lyxig och lättlagad lövbiff provençale

Crozes-Hermitage Les Meysonniers passar till lövbiff.

Crozes-Hermitage Les Meysonniers passar till lövbiff.

Fler goda vintips som matchar våra bästa recept:

Gratis-knepen som gör ditt vin godare

Bästa vinerna till pasta och risotto

Bästa vinerna till höstens grytor

Bästa vita vinerna till matiga sallader

Bästa proseccon till godaste tilltuggen

5 viner som passar till burgare från land & hav

5 italienska viner under 100 kr + matchande mat

6 passande viner till svamp och kantareller