Stefans vintips: Bästa alkoholfria vinerna

Stefan på VinBetyget tipsar om utvalda alkoholfria viner.

Utbudet av alkoholfria viner har blivit mycket större och bättre på senare år. Stefan på VinBetyget tipsar här om 5 utvalda viner utan alkohol. Nu kan alla vara med och skåla!
28 mars, 2019

Stefan Saidac driver VinBetyget – en app och sajt som rankar de mest prisvärda vinerna på Systembolaget. Här tipsar Stefan om utvalda alkoholfria viner: Vitt vin, rosé, mousserande och rött vin.

På VinBetyget.se finns topplistor som bygger på insamlade expertbetyg från olika tidningar, vilket gör dem till ”topplistornas topplista”. VinBetyget säljer inte viner, tipsar bara.

För vintips med alkohol och topplistor med röda och vita viner, rosé, prosecco och champagne, ladda ner VinBetygets app, den är gratis.

Många goda anledningar att dricka alkoholfritt

Alkoholfria viner är en bra lösning om man går i väntans tider och ändå vill vara med och skåla. Det är också omtänksamt när gäster kan få ett glas ”köra-bil-vin”. Även alla som vill vara pigga och skärpta, vet att vanligt vin kan vara ganska tröttande. Eller så vill man helt enkelt inte dricka alkohol, inget mer med det.

Bättre alkoholfria viner i mataffären

Fler och fler frågar efter alkoholfria viner och vinproducenterna är inte sena att lyssna på lönsamma önskemål. Det gäller förstås att vinerna smakar bra annars blir inte mycket till affär. Idag finns det alkoholfria viner på en särskild hylla på Systembolaget och i vissa mataffärer.

Servera gärna alkoholfria viner väl kylda

Hur gör man alkoholfritt vin? Man använder druvor och gör vin som naturligt får alkohol, som sedan avlägsnas med olika metoder. Sockerhalten i alkoholfria viner beror snarare på EU-regler än på vinodlarens smak. Ett tips är att servera alkoholfritt vin väl kylt. Även de röda vinerna vinner på att vara svalare än vanligt.

Här är 5 goda vintips!

1. Fruktig vit nyhet från klassiskt vinhus

Lindeman’s Semillon Chardonnay, Australien, ca 55 kr.

Lindeman’s har gjort prisvärda viner sedan 1843. Nu lanserar man en alkoholfri serie med viner som Lindeman’s Semillon Chardonnay. Vinet är härligt ungt och fruktigt. Serveras som vanliga vita viner till drink och fiskrätter. Lindeman’s Semillon Chardonnay finns än så länge i mataffärer som Ica och via Mathem – det är ju praktiskt att kunna handla mat och dryck på en gång.

2. Zero procent: Hyllad riesling till sushi och svårmatchade heta rätter

Leitz Riesling Eins Zwei Zero (nr 11901), Tyskland, 69 kr.

Denna alkoholfria riesling från kvalitetsproducenten Leitz, har funnits på Systembolaget i några år och hyllats lika länge. Riesling är ju en riktig ”matdruva”. Det friska vinet med citrustoner är mycket matvänligt till fisk- och skaldjursrätter. Men det passar också till sushi, som ju annars är knepig att matcha. Även till heta rätter, som nästan är omöjliga ihop med vin, kan du servera Leitz Eins Zwei Zero.

3. Lätt pärlande matvänligt rosévin med drinkrecept

Periquita Rosé Free (nr 1931), Portugal, 49 kr.

Periquita är pålitliga och mycket prisvärda viner – det gäller också Periquita Rosé Free. Grunden för Periquita Rosé är ett rosévin där alkoholen tagits bort. Vinet är fruktigt, bärigt och lätt pärlande som en välkommen kittling. Servera vinet kylt, eller gör en smart fördrink utan alkohol: Blanda vinet med mineralvatten och pressa i färsk lime. Fyll på med isbitar ända upp.

4. Se till att det också finns goda och ”fria” bubblor

Rawson’s Retreat Sparkling (nr 1992), Australien, 59 kr.

När något ska firas med en skål i bubbel, brukar det vara uppskattat att också servera Rawson’s Retreat Sparkling. Välkända Rawson’s gör ett friskt och fruktigt alkoholfritt mousserande vin av findruvorna chardonnay, pinot noir och muscat. Vinet passar bra också till sallader, fisk och skaldjur.

5. Rött vin med touch av champagne-experten Richard Juhlin

Domaine de la Prade Organic (nr 19000), Frankrike 89 kr.

Det är knepigt att göra bra röda alkoholfria röda viner. Men då kommer Richard Juhlin, till undsättning: Domaine de la Prade är ett rött medelfylligt vin av klassiska druvor som merlot och shiraz, från eko-certifierade vingårdar i Södra Frankrike. Servera vinet som vilket annat rött vin som helst. Tack Juhlin!

Vintips med alkohol som matchar våra bästa recept:

Bästa vinerna till kyckling

Bästa vinerna till pasta och risotto

Bästa vita vinerna till matiga sallader

Bästa vinerna till olika hamburgare

Bästa vinerna till godaste helgmaten

Bästa bubblet att fira kärleken med

Bästa röda vinerna under 80 kr

Bästa vita vinerna under 100 kr