Stefans vinkurs: Lär dig vinets vänner och fiender

Stefan Saidac: "Tomater och ägg kan vara svårmatchat med vin."

Ingredienser som färska tomater, rå lök, ägg och vinäger kan försämra smaken på vinet. Stefan på Vinbetyget berättar mer – och tipsar om hur du kan skapa smakbryggor som löser matchningen med vinet.
16 november, 2018

Vi lägger tankar, tid och pengar på god mat – och på vinet förstås. Men ett utmärkt vin kan smaka mindre bra bara för att en detalj, en ingrediens, bråkar med vinet. Det blir en onödig smakkrock, vilket är tråkigt för både dig och dina gäster. Här är tips om ingredienser som går bra ihop med vin, och inte bra: Vinets vänner och fiender.

För ELLE mat & vins läsare tipsar Stefan Saidac den här veckan om hur du får vinet att smaka så bra som möjligt genom att vara noga med vissa ingredienser. Tror du att en viss rätt eller råvara, är tveksam ihop med vinet – provsmaka i liten skala. Ta en tugga och därefter lite vin, då vet du direkt om det är lyckad kombination. Tänk som en sommelier: ”Hur går det här ihop med vinet?” Belöningen är stor när du undviker smakfällorna och samtidigt hittar perfekta partners till ditt goda vin. Här får du tips om enkla och smarta smakbryggor. Leve vinet!

Lite vinkunskap – om råvaror och vin

Råa råvaror krockar ofta med vinet. En färsk champinjon försämrar vinets smak. Men när svampen är smörstekt, passar den utmärkt. Rå lök har så skarp smak att den kan ta kål på vilket vin som helst. När löken kokat i en gryta eller sås, är den en mycket positiv och god smakgivare.

Stefan driver VinBetyget – en app och sajt som rankar de mest prisvärda vinerna på Systembolaget. På VinBetyget.se finns topplistor som bygger på insamlade expertbetyg från olika tidningar, vilket gör dem till ”topplistornas topplista”. VinBetyget säljer inte viner, tipsar bara.

För vintips och topplistor med röda och vita viner, rosévin och prosecco, ladda ner VinBetygets app, den är gratis.

1. Tomat och rött vin är inte kompisar

Tomat är ju en våra vanligaste grönsaker. I på tallriken och i sallader. Men naturell tomat och rödvin är dock mindre bra tillsammans: Vinet får en lite besk smak, nästan metallsmak – inte så gott.

Tips: I ugnen blir tomaterna vinvänliga

Ta hjälp av ugnen så kan du server tomater ihop med vin. Rosta bara tomaterna i ugnen en stund så blir smaken mjukare – och faktiskt också godare. Det är både enkelt och snabbt. Lägg tomaterna i en form, pensla med tomaterna med olivolja och lite flingsalt. (Med lite parmesan och rosmarin blir det nästan en egen rätt.) I ugnen med 225 grader i cirka 10 minuter tills tomaterna får lite färg. Ugnsbakade med en fylligare och lenare smak, lyfter tomaterna också vilken pastarätt som helst.

Recept: Brieostfylld bifftomat

Brieostfylld bifftomat.

Brieostfylld bifftomat.

2. Gärna vinäger fast inte ihop med vin

Visst kan vinäger sätta smak på salladen men se upp om du ska dricka vin. Det kan låta motsägelsefullt när vinäger görs av vin. Men vinäger och vin är två olika syror som inte trivs ihop. Prova får du se.

Själva ordet vinäger ger en förklaring: ”Vin aigre” är franska och betyder surt vin – och det vill ju man undvika ihop med sitt goda vin.

Tips: Så här gör du dressing som passar till vinet

Gör en mjuk dressing med mindre vinäger, helst balsam, och en smakrik olivolja. Smaksätt med lite dijonsenap, salt, peppar och färsk timjan. Mixa ihop med stavmixer. Prova ihop med vinet. Eller enklast: Ta bara en fin olivolja och riven parmesan på salladen när du ska drick vin till.

Recept: Laxsallad med parmesandressing

Laxsallad med parmesandressing.

Laxsallad med parmesandressing.

3. Ägg är knepigt till vin men det går förstås att lösa

Ägg är nyttigt och användbart i och till olika maträtter. Men ägg kan vara en smakmässig katastrof för vinet. Ägg innehåller svavel som får vinet att smaka illa. Det kan exempelvis vara kokt ägg i sallader och naturella omeletter. Det finns naturligtvis lösningar på problemet.

Tips: Vin och omelett? Ja visst, gör en smakbrygga

Om du gör en omelett med svampfyllning bildas en smakbrygga som det fruktiga vinet gillar. Att göra en krämig och örtkryddad äggröra med smör och grädde kan också fungera.

Recept: Omelett med kantareller i ugn

Omelett med kantareller i ugn.

Omelett med kantareller i ugn.

Tips: Vin till Sallad Nicoise och kycklingsallad

Kokt ägg brukar ju ingå i en Sallad Nicoise och kycklingsallader som Caesarsallad. Men en dressing som är fet och lätt syrlig med crème fraiche på ägghalvorna brukar fungera. Vita viner och rosévin är att föredra.

Recept: Caesarsallad i glas

Caesarsallad i glas.

Caesarsallad i glas.

Tips: Bearnaisesås med ägg fungerar utmärkt

Visst kan ägg vara en ingrediens utan att krocka med vinet. Ett bra exempel är bearnaisesås, en klassisk sås som gjort stor comeback de senaste åren. Äggulor ingår i receptet men tillsammans med skirat smör, schalottenlök och dragon är det inget som någon tänker på. Däremot brukar såsen få applåder.

Recept: Hummer med bearnaisesås

Hummer med bearnaisesås.

Hummer med bearnaisesås.

Fler goda vintips som matchar våra bästa recept:

Bästa vinerna till godaste helgmaten

Gratis-knepen som gör ditt vin godare

Bästa vinerna till pasta och risotto

Bästa vinerna till höstens grytor

Bästa vita vinerna till matiga sallader

Bästa proseccon till godaste tilltuggen

5 viner som passar till burgare från land & hav

5 italienska viner under 100 kr + matchande mat

6 passande viner till svamp och kantareller