Artikeln innehåller reklamlänkar

Så påverkas drycken av olika glas - 12 klassiska glas att satsa på

22 nov, 2018 
AvNina Nyström
oilka glas till middagen
Det är skillnad på glas och glas. Vi guidar dig till de bästa glasen för festens och middagens alla olika drycker som vin, champagne, öl, whiskey och drinkar.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
oilka glas till middagen

Det må svida i plånboken att bygga upp ett vitrinskåp fullt av olika glas, men gör du klassiska val är det en investering du har glädje av resten av livet. För visst ser det mycket trevligare ut att servera drycker i glas som är anpassade för dem? Och inte bara ser det mer sofistikerat ut, det kan också göra stor skillnad för dryckens smak.

Här är 12 sorters klassiska glas som utgör en bra grund i ditt kök – och förklaringar till varför de är så viktiga för att drycken ska komma till sin rätt.

Annons

Vinglas

Vinglas så hittar du rätt

Storlek och form på vinglaset kan faktiskt ha direkt inverkan på smaken på vinet. För vin är doften en stor del av upplevelsen och framförallt rött vin behöver en rejäl kupa för att komma till sin rätt. Mynningen ska vara stor så att vinet får ordentligt med syre, men ändå tulpanformat så att doften stannar kvar. Den stora skålen är avsedd att påskynda oxidationsprocessen, vilket i sin tur bidrar till att utveckla arom och smak.

Tänk också på att inte fylla glaset till mer än en tredjedel, blir glaset för fullt finns ingen plats för doften, vilket påverkar upplevelsen av vinet.

Annons

Men varför är vitvinsglas mindre än rödvinsglas? Jo, helt enkelt för att vitt vin ska drickas kallt och om glaset är för stort så ryms mer vin och vinet blir varmt innan det druckits upp.

Här är Systembolagets bästa tips när du ska välja vinglas:

  • Tunt, ofärgat glas. Ett tunt glas ger helt enkelt en trevligare upplevelse.
  • Rejäl kupa – doften behöver utrymme.
  • Lagom långt handtag. Då värms inte vinet upp av handen. Ofta doftar händerna dessutom tvål, så ju längre bort från näsan, desto bättre.
  • Stadig fot.

Här hittar du maffiga rödvinsglas (reklamlänk)

Här hittar du fina vitvinsglas (reklamlänk)

Champagneglas

 

Vilket är det bästa glaset att servera champagne ur? Avlånga flöjtglas eller runda coupeglas? Faktum är att vanliga vinglas egentligen passar allra bäst till champagne av samma anledning som ovan. Till lite billigare cava eller prosecco spelar det inte lika stor roll vilket glas du väljer, eftersom sällskapet förmodligen ändå är det viktigaste.

Annons

Riktigt bra champagneglas hittar du här (reklamlänk)

Klassiska kupor hittar du här (reklamlänk)

Fina höga champagneglas hittar du här (reklamlänk)

Ölglas

Hitta rätt ölglas

En riktigt ölkännare tycker såklart att olika öl bör serveras ut olika glas. Stout, ale, lager, IPA, veteöl… alla tarva de olika design på glaset. Men det kanske inte är så realistiskt för gemene man att ha hemma i skåpet.

Ska du bara satsa på ett sorts ölglas rekommenderar vi ett lagom stort, lätt kupat glas med kort fot. Det håller ölen kall eftersom det inte håller för stor mängd och foten gör att du slipper värma glaset med handen, samtidigt som skum och kolsyra kontrolleras en aning av den lätta kupningen. Det ger dessutom en festligare känsla. De klassiska raka glasen brukar däremot få sämst betyg från ölexperter.

Annons

Vill du ha ett glas som funkar till många sorters öl, kan du hitta det här (reklamlänk)

För den som har svårt att bestämma sig finns detta 3-i-ett-set (reklamlänk)

Snifferglas

Även om en finkännare säkert gärna dricker ur specifika glas för varje dryck är det få som har plats eller tillräckligt intresse för att samla på sig allsköns olika glas.

Då är ett snifferglas (eller digestiveglas) ett utmärkt allroundglas till whiskey, rom, cognac, dessertvin och likörer. Liten fot och en avsmalnande kupa gör att doften stannar kvar och som tillåter generöst snurrande utan att drycken spills ut. Här kan du köpa snifferglas (reklamlänk)

Annons

Tumblerglas

Hitta rätt glas - tumbler

Vanligt till starka spritdrinkar, whiskey eller rom, framförallt för den som föredrar att avnjuta drycken i ett klassiskt glas med en isbit. Nackdelen är att aromerna lätt försvinner genom den stora mynningen. Ett fint kit med tumblerglas och tillhörande karaff hittar du här (reklamlänk)

Highball- eller longdrinkglas

Higballglas

För mer läskande drinkar passar highball- eller longdrinkglas som det också kallas. Gott om plats för både is och topping. Ett fint set med olika matchande mönster hittar du här (reklamlänk)

Annons

Cocktailglas

Hitta rätt glas - cocktailglas

För lyxiga drinkar med koncentrerad smak rekommenderas cocktailglas. Foten ska vara lång så att du inte värmer upp drycken med handen. Fungerar också fint för att servera olika efterrätter i. Klassiska, eleganta cocktailglas hittar du här (reklamlänk)

Källa: Systembolaget, Elle Mat & Vin  Bildkälla: IBL

Läs mer:

13 fina glöggmuggar till vinterns glöggmys

Charlotte Halsius från Mr French gör vinterns hetaste drinkar

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons