Så brygger du det perfekta kaffet hemma

02 apr, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
En riktigt god kopp kaffe är den bästa starten på dagen för många. Men tänk då om den där koppen kaffe inte blir så himla god. Det finns små förändringar du kan göra själv för att få ditt kaffe att bli just så där gott som du förtjänar – varje gång.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Varför smakar kaffet hemma inte lika gott som kaffet på ditt favoritkafé? Det handlar inte bara om att du just betalade nära 50 spänn för en kopp kaffe och nu tvingar dig själv att tycka att det är det godaste du har druckit – det finns andra anledningar.

Om du inte är en riktig kaffekonnässör som har stenkoll på vilka kaffesorter som passar dig bäst och som tar hand om din kaffebryggare som om den vore ditt förstfödda barn, så finns det flera anledningar till att kaffet är godare på kafét.

Vi listar sex saker du enkelt kan göra något åt om du är missnöjd med din morgonjava.

Välj rätt filter

En helt ny undersökning som Testfakta har gjort visar att valet av kaffefilter spelar större roll än man kanske tror. Vissa filter lämnar en tydlig bismak, och det verkar som att bruna filter lämnar mer bismak än blekta. De enda filter som levde upp till vad de lovade var Melittas. Och sämst var Lidl:s filter Bellarom, enligt Testfaktas test. Det gäller alltså att vara lite snobbig när det gäller sina filter.

Annons

Vattnet spelar roll

Ok, det här kan vara svårt att göra något åt på egen hand. I Sverige har vi fantastiskt vatten i stort och på de allra flesta håll är det riktigt gott. Men det finns undantag där vattnet är väldigt hårt och kalkigt eller har någon annan bismak. Du kanske har vatten från en egen brunn som under delar av året har en lite fadd bismak. Trodde du att kaffet döljer den smaken? Tänk igen.

Testa att filtrera vattnet i en vattenreningskanna och se om det blir bättre. Se också till att spola vattnet en stund för att verkligen få det kallaste, renaste vattnet du kan. (Spola ner det i en stor vattenkanna så kommer även det bortspolade vattnet till användning.)

Hitta den perfekta kaffebalansen

Om du kör lite på chans när det gäller mängden kaffe ska du kanske se till att hitta den balans du själv gillar bäst. Hur många kaffemått vill du ha för att det ska bli godast? Om det är svårt att hitta rätt kan du använda en köksvåg så att du inte packar kaffet olika hårt varje gång du mäter upp.

Annons

– Om du inte är en otroligt erfaren bagare så mäter du inte upp ingredienserna med ögonmått. Tänk likadant med ditt kaffe, säger Emily Rosenberg, utbildare på Stumptown Coffee Roasters till Huffington Post.

Nymalda bönor gör stor skillnad

Om du inte är nöjd med kaffet du gör hemma kan det helt enkelt ha att göra med själva kaffet du använder. Färdigmalet kaffepulver behöver inte vara dåligt alls, men om du provar att mala bönorna själv precis innan du brygger kommer du att märka skillnad eftersom smakämnena bevaras bättre inne i bönan. Emily Rosenberg använder liknelsen med skivat bröd.

– Om du skär en skiva av ett bröd är det supergott precis då. Men om du låter skivan ligga blir den torr. Samma sak med kaffe – om du maler bönorna precis innan du ska göra kaffet kommer det att smaka bättre.

Om du ändå kör på färdigmalet kaffe, testa dig fram och hitta ett kaffe som du gillar, det skiljer mycket mellan rostningar och hur finmalet kaffet är. Se till att förvara kaffet i en lufttät burk eller väl återförsluten påse. Och om du inte kommer att använda allt inom kort, frys in halva förpackningen så håller smaken bättre.

Annons

Lämna inte över makten till kapseln

Om du har en kapselmaskin har du helt enkelt lämnat makten över kaffet till din maskin. Balansen mellan kaffe och vatten ligger nu i kapslarnas händer, vilket inte alltid blir helt rätt.

Dessutom är kapslarna i aluminium inte något som miljön jublar över.

Håll utrustningen ren

Kaffe utsöndrar en olja, och om du tänker på det är det rimligt att kaffekannan inte blir helt ren av att du spolar ur den med lite kallt vatten när du har tömt den. Till slut kommer avlagringarna som byggs upp att påverka smaken på ditt kaffe. Se till att diska ur den ordentligt med varmt vatten och diskmedel eller kör den i diskmaskinen. Det både smakar bättre och ser fräschare ut.

Se också till att rengöra och kalka av hela bryggaren då och då. Den kommer att hålla längre då och dessutom blir kaffet godare.

Foto: TT

Källa: Huffington Post, Testfakta

 

Läs mer:

Klimatet hotar kaffet – kan bli lyxvara igen

6 myter om kaffe vi måste sluta tro på

Tecken på att du är beroende av kaffe

Annons