Så blir du en bra hemmabartender

21 dec, 2018 
Vi tipsar hur du blir en bra hemmabartender!
Cocktailtrenden är starkare än någonsin och förutom att gå ut och dricka drinkar vill många lära sig att blanda cocktails hemma. Här är allt du behöver veta för bli en bra hemmabartender!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Cocktails är inget nytt påfund, även om 80-talets groggar nu är utbytta mot mer sofistikerade cocktails – både på krogen och på hemmafesten. Faktum är att många av de drinkar vi dricker idag antingen uppfanns redan i början av 1900-talet eller är inspirerade av gamla klassiker.

Men vad ska man egentligen tänka på om man vill bli en bra hemmabartender? Här är några handfasta tips.

1. Skaffa rätt redskap

Det första du behöver införskaffa är en shaker, ett mätglas, en sil och gärna en lång barsked. Det finns färdiga set att köpa, men undvik att köpa det billigaste du kan hitta. En citruspress underlättar också arbetet. Hos Barkonsult och Cask & Company hittar du allt du behöver.

2. Förbered massor av is

Det går åt mycket is när man blandar drinkar. Både när man skakar drinkarna och när man serverar dem. Antingen gör du egen is eller också köper du färdig i butik eller på restaurang.

3. Gör egen sockerlag

Sockerlag är en viktig ingrediens i många drinkar. Blanda lika delar socker och vatten och värm tills sockret smälter. Häll upp på flaska. Håller flera månader i kylen.

Annons

4. Bunkra upp med citrusfrukter

Precis som sockerlag är citron och lime en viktig bas i många drinkar. Färsk citrus, gärna ekologisk, smakar mycket bättre än den du köper färdig på flaska.

5. Använd äggvita eller aquafaba

Vissa drinkar skakas med äggvita för att få skum på toppen. Det ger även en krämig känsla i munnen. Istället för äggvita kan man använda aquafaba (spadet från bönor eller ärtor).

6. Bygg upp ett bra barskåp

Vilken sprit man föredrar att blanda drinkar på är en smaksak, men här är några av de vanligaste sorterna. Börja med att köpa någon sort från varje kategori och bygg sedan successivt upp ditt barskåp.

 • Vit sprit: Vodka, gin, tequila, akvavit och ljus rom.
 • Mörk sprit: Bourbon, whisky, cognac och mörk rom.
 • Likörer, bitters och andra smaksättare: Amaretto, Angostura (alltid bra att ha hemma!), Campari, Cointreau, Maraschino, Vermouth.
 • Att toppa drinkarna med: Tonic, sodavatten, mousserande vin.

7. Införskaffa rätt glas

Glaset är viktigt för hur smakerna tas emot i munnen. Ställ gärna glasen i kylen eller frysen en stund så de blir riktigt kalla. Här listar vi några vanliga typer av glas som är bra att ha hemma.

Glasen på bilden kommer från Spigelau.
Glasen på bilden kommer från Spigelau.
 1. Highball/long drink: Högt glas utan fot som används till drinkar som Gin & Tonic, Tom Collins och Bloody Mary.
 2. Tumbler/old fashioned: Kort glas utan fot som används till drinkar som Negroni, Old Fashioned och Whiskey Sour.
 3. Martini: V-format glas med fot som används till drinkar som Cosmopolitan, Margarita och Dry Martini.
 4. Coupe: Runt glas med fot som används till drinkar som Daiquiri, Sidecar, Manhattan och många sours.

8. Tips för att lyckas med drinkarna

 • Lär dig klassikerna först. Om du lär dig att behärska klassiska cocktails (se exempel ovan) är det lättare att sedan experimentera vidare på egen hand.
 • Balansen är viktig. Många cocktails utgår från ration 2 delar sprit, 1 del sött, 1 del surt och eventuellt ett par stänk bitter på toppen. Testa att byta ut ingredienserna mot olika alternativ (vodka mot gin, sockerlag mot likör, citron mot lime osv) eller att justera mängden sötma och syra något.
 • Förbered på flaska. Ska du ha fest? Många drinkar går att förbereda i större mängd och förvara i kylen. Vänta dock med att addera kolsyrad dryck till servering.
 • Använd råvaror i säsong. Råvaror som frukt, bär och grönsaker smakar bäst när de är i säsong. Var inte rädd att använda lite otippade ingredienser som till exempel rödbetor.
 • Garnera drinken. Använd gärna ätbara ingredienser som citrusskal, blommor eller en myntakvist. Cocktailbär (urkärnade och sötade körsbär) är också vanligt i vissa drinkar.

9. Vanliga misstag

 • Blanda inte för många olika spritsorter. Många klassiska cocktails innehåller bara tre ingredienser.
 • Använd riktigt med is. Om du använder för lite is när du skakar eller serverar drinken kommer den att bli alldeles för urvattnad.
 • Glöm inte bort de som inte dricker alkohol. Se till att ha minst en alkoholfri drink på lager.
 • Drick inte för mycket! Även cocktails i små glas innehåller mycket alkohol.

Recept: 7 klassiska cocktails alla borde kunna blanda

Dry Martini, Gin & Tonic och Manhattan. Foto: IBL
Dry Martini, Gin & Tonic och Manhattan. Foto: IBL

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons