Rosa prosecco snart på hyllorna

13 nov, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Någon gång under 2020 kommer äntligen roséprosecco! Det du har druckit tidigare är antingen cava, champagne eller mousserande rosévin. Men tack vare att man släppt lite på reglerna så kommer nu rosa prosecco.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Efter att ha varit helt förbjudet blir det snart fritt fram för den rosa proseccon. Som att rosévin och vitt mousserande får ett barn! Hur drömmigt låter inte det?

”Men vänta nu”, tänker du nog nu. ”Rosa bubbel drack jag ju hela sommaren.”

Ja, det gjorde du säkert, men vad du än drack så var det inte prosecco. Det kan till exempel ha varit cava eller champagne eller ett bubbligt rosé.

Det finns nämligen en hel del regelverk som styr just proseccon. Bland annat får ett vin inte kallas prosecco om det innehåller mer än 15 procent av druvsorten pinot nior och då blir resultatet alltid ett vitt vin. Nu kommer man att tillåta en högre andel röda druvor i vin som kallas prosecco och alltså kommer tillverkarna att kunna slussa ut rosébubblor på marknaden inom kort.

Då släpps den rosa proseccon

Det här är en lång process och du kommer inte att hitta rosa prosecco på Sytembolaget nu till helgen, utan proseccokonsortiet låter meddela att flaskorna kan väntas under nästa år.

Annons

– Om allt går enligt plan så kommer vi att se det första mousserande rosévinet efter skörden 2020, säger Stefano Zanette, chef över proseccokonsortiet.

Han gissar att det kommer att ges ut 15–20 miljoner flaskor på marknaden under det första året.

Prosecco vill inte blandas ihop med andra

Faktum är att många prosecco-producenter redan i dag ger ut mousserande roséviner, men då får de inte kallas prosecco. Det här är också en av anledningarna till att proseccokonsortiet nu släpper på de hårda reglerna om 85 procent vita druvor. De vill inte att mousserande roséviner felaktigt ska marknadsföras som proseccoviner, utan i stället komma runt det genom att faktiskt släppa egna.

Foto: TT

 

Läs mer: 

Perfekt för glöggfesten! Blossa släpper eget bubbel

Glöet släpper en röd och en vit glubbel

Annons