9 bra portviner och passande ostar

Portvin passar utmärkt tillsammans med smakrika ostar.

Portvin är ett sött starkvin från norra Portugal. Vinet serveras ofta som dessertvin och passar utmärkt tillsammans med smakrika ostar.
12 december, 2018

Äntligen är vintern här och vi längtar efter att tända en brasa och dricka portvin. När alla andra bjuder på glögg kan du låta vännerna smaka på olika typer av portvin i stället.

Alkoholhalten i portvin ligger ofta på ca 20 % och för att uppnå den söta och starka smaken tillsätter man druvsprit som avbryter jäsningen. Det finns både rött och vitt portvin, men det röda är vanligast. Dessutom finns det olika sorter som ruby, tawny och vintage.

Oliks sorters portvin

  • Ruby är en röd och lite enklare form av port som lagrats på ekfat ett par år och därefter buteljerats för omedelbar konsumtion.
  • Tawny lagras på små ekfat som ger vinet en ljusare färg och tydlig fatton. Vinet måste lagras minst sju år för att få säljas som tawny.
  • Vintage är den finaste sortens port och innehåller endast druvor från en exceptionell årgång. Det lagras ett par år på stora träfat, därefter buteljeras det och utvecklas på flaska i mellan tio och fyrtio år – eller ännu längre. Vintage bör dekanteras (hällas över på karaff) innan det serveras för att få bort bottensatsen.

Serveringstips

Portvin kan drickas genom hela måltiden (beroende på val av vin och maträtt), men det vanligaste är att man dricker port som dessertvin eller till ostbrickan.

ELLE mat & vins dryckesexpert Ia Orre tipsar om att portvin passar bra till smakrika ostar som till exempel stilton, gorgonzola, roquefort, Kvibille special, Sörmlands ädel, Fourme d’Ambert och kanske en god lagrad hårdost.

Servera gärna osten och portvinet tillsammans med pepparkakor, kex eller ett gott bröd. Valnötter, russin, dadlar och fikon passar också fint till.

3 goda ruby port

Sandeman Invalid Port (nr 8064), 119 kr.

Fruktig, pepprig, söt smak med inslag av russin, mörka körsbär och lakrits.

Kopke Fine Ruby (nr 8048), 129 kr.

Sött och mörkbärigt portvin med ton av björnbär, blåbär och muskot.

Graham’s Six Grapes (nr 8045), 159 kr.

Söt fruktig och kryddig port med fina peppriga toner av russin, torkade körsbär och lite mynta.

3 goda tawny port

Grådask Tawny (nr 8089), 175 kr.

Sött rödbrunt utvecklat portvin med smak av fat, torkade körsbär, russin och muskot.

Smith Woodhouse 10 year Tawny (nr 8055), 199 kr.

Stor nyanserad doft och söt smak med inslag av dadlar, choklad och nötter.

Sandeman Tawny Port 20 Years (nr 70282), 279 kr.

Fylligt och elegant portvin med inslag av torkade aprikoser, honung, nötter och vanilj.

3 goda vintage port

Graham’s Late Bottled Vintage 2013 (nr 8000), 179 kr.

Fruktig, mycket söt smak med inslag av plommon, russin, svartpeppar, viol, sötlakrits och örter.

Fonseca Guimaraens Vintage 1998 (nr 8001), 349 kr.

Söt och kryddig, utvecklad port med fina toner av katrinplommon, russin, lakrits och lite mynta.

Sandeman Spirit Vintage Port (nr 95495), 844 kr.

Djuprött portvin med kryddiga toner av peppar, kanel, mörk mogen frukt och choklad.

Recept: Portvinskokta fikon med glass

Portvinskokta fikon med glass.

Portvinskokta fikon med glass.

Foto: IBL