Oscar Drigoris: "Så blandar du hållbara drinkar hemma"

09 maj, 2019 
Ta vara på frukt och bär och skippa plastsugrören, tipsar Oscar Drigoris.
Bartendern Oscar Drigoris är en av de tävlande i den globala bartendertävlingen Bacardi Legacy. Här är hans bästa tips och recept för att blanda hållbara drinkar hemma.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Bacardi Legacy är en av världens största cocktailtävlingar för bartenders. Finalen går av stapeln i Amsterdam den 14 maj och livsändningen ses av  7 miljoner tittare. Sveriges representant är Oscar Drigoris, 22, från Bar Gemma i Stockholm.

– Jag känner mig extremt taggad och ska göra allt för att ta hem pokalen till Sverige och Norden för första gången. Jag tävlar inte bara för Sverige utan också för ett större fokus på en hållbar bransch inom bar och restaurang, säger Oscar Drigoris.

Just hållbarhet är något som Oscar brinner för och hans vinnardrink som tog honom till final är gjord på ingredienser som överblivet rödvin, äppelrester och annat som oftast kastas bort.

Nedan ger Oscar några tips på hur man kan tänka hållbart hemma. Han bjuder även på tre goda recept, däribland hans vinnande tävlingsdrink ”Save the Legacy”.

TIPS FÖR HÅLLARA DRINKAR:

  • PAPPERSKORGEN: – Kika ner i papperskorgen och tänk efter om det som finns där behöver vara där och om allt har används till 100%. Finns det citrusfrukt med orört skal? Smaksätt ett vatten, sprit eller en maträtt med skalet nästa gång. Finns det tepåsar som bara har använts en gång? Även det kan användas igen.
  • LUFT: – När du häller upp ditt hemmagjorda sockerlag eller färskpressade juice i en behållare så kommer hållbarheten bli längre ju mindre luft det finns. Använd en flaska eller burk med samma volym som du har vätska. Tänk också på att använda rena behållare och att bevara dem svalt.
  • PLAST: – Köp inga engångsartiklar. Det slängs på tok för många sugrör, underlägg och drinkpinnar. Om du vill använda något av detta se till att det kan användas många gånger. Sugrör i metal och underlägg som kan användas om och om igen till exempel.
  • IS: – Släpa inte med plastpåsar fyllda med frostig is från mataffären. Det är ett slöseri med pengar, kraft och skräp. Du kommer garantera kunna göra mycket bättre is hemma, is är en färskvara! Vi är bortskämda med rent och gott kranvatten i Sverige, använd det. Vill du göra snygga block av is hemma, fyll en glasslåda med vatten och såga den i block med hjälp av en brödkniv. Men var försiktig, is är halt!
  • SMAK: – Jag brukar alltid rekommendera hemmabartendern att lämna hemmet ett tag och gå till cocktailbarer och testa nya drinkar, gärna baserade på sprit som du inte riktigt har gett en chans än. Detta för att få kunskap om vad man gillar och inte gillar för att sedan kunna ta med det hem och bygga sitt personliga barskåp.

RECEPT PÅ HÅLLBARA DRINKAR:

1. Save the Legacy

Den finnande drinken Save the Legacy.
Den finnande drinken Save the Legacy.

Ingredienser:

4 cl Bacardi Ocho

1 cl rödvin & äpplesocker

1 cl portvin

0,5 cl bitterlikör

Gör så här:

Skiva upp ett äpple i hjul och lägg in i ugnen. Torka äppelhjulen i ugnen i några timmar på låg värme. Spara alla rester av äpplet! Spara också slattarna från helgens rödvinsflaskor. Mät upp rödvinet och addera socker. 40% vin och 60% socker. Lägg ner resterna av äpple och värm upp det tills sockret har upplösts. Sila av. Vinet har nu konserverats med hjälp av sockret och sedan kryddats upp med smak av äpplen, lite som när man gör glögg. Tillsätt alla ingredienser i glas och addera is. Rör detta i ungefär 30 sekunder med en sked. Servera på is i ett kort glas, till exempel ett whiskyglas. Garnera med mist (spray) av chai-te och torkat äppelhjul.

2. Smaksatt Gin & Tonic

Smaksatt Gin & Tonic.
Smaksatt Gin & Tonic.

Ingredienser:

5 cl smaksatt gin

10 cl tonic

Gör så här:

Om du till exempel har pressat en citron så kommer du ha fruktkött och skal kvar från citronerna. Dessa rester är perfekta till att smaksätta din gin med. Lägg bara ner det tillsammans med ginen, låt stå i några timmar och sila sedan av. Här har du möjlighet att välja helt själv, stort utrymme för kreativitet och nyskapande. Här kan du använda resterna från i princip vilken frukt eller grönsak som helst på samma sätt. Häll upp ingredienserna i ett glas med is.

3. Go Naked

Drinken Go Naked.
Go Naked.

Ingredienser:

3 cl whiskey

3 cl hallonvin

1 cl sherry

1 cl Campari

2 cl citronjuice

6 cl mousserande vin

Gör så här:

Precis som i förra drinken så gör vi ett sockerlag, denna gång av överblivet vitt vin. Här har du också möjlighet att använda mousserande vin som har stått öppet för länge och förlorat sina bubblor. Addera hallon i vinet och låt dra några timmar innan vi tillsätter socker. 40% vin och 60% socker. Lös upp sockret och sila av. Lägg alla ingredienser förutom bubblet i en cocktail-shaker. Har du ingen shaker går det bra att använda en syltburk, gym-shaker eller en helt vanlig vattenflaska. Sila upp i glas med is och toppa med bubblet.

Läs också:

Så blir du en bra hemmabartender

Oscar Drigoris klar för finalen av Bacardi Legacy

Oscar Drigoris tävlar i Bacardi Legacy.
Oscar Drigoris tävlar i Bacardi Legacy.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons