Nu finns det vin i platt flaska på Systembolaget

Den 1 juni gör den omskrivna platta vinflaskan entré på Systembolaget. Spana in den här!
28 maj, 2020
Slå på ljud

Vin förpackat i platt flaska. Ja, du läste rätt. Den omskrivna tillplattade vinflaskan kommer nu till Sverige.

Den 1 juni lanseras nämligen det vita vinet Anakena i Systembolagets fasta sortiment. En traditionell Sauvignon Blanc – men paketerad på ett nytänkande sätt. Det är den chilenska producenten Viña Andesterra som står som avsändare, och på Systembolagets hemsida beskrivs vinet som både ”aromatisk, fruktig och mycket frisk”.

Vinet, som har tydlig smak av citrus, fläder, krusbär, vit nektarin och mineral, ska passa till bland annat fisk, skaldjur och enklare sommarsallader.

Mer hållbar och inte lika tung

Även om Anakena Sauvignon Blanc är det första vinet som förpackas i platt flaska i Sverige är det inte först på marknaden. Redan för ett par år sedan lanserade det brittiska företaget Garçon Wines en platt vinflaska. Förra året utvecklade de dessutom sin produkt ytterligare genom att byta ut glaset mot återvunnen PET – och det ledde till att de prisades i den prestigefyllda tävlingen World Food Innovation Awards.

Även Anakena på Systembolaget kommer i PET-förpackning, vilket gör den både lättare och mindre ömtålig.

– Eftersom det är en PET är den betydlig lättare än en tom glasflaska som brukar väga mellan 420-540 gram medan den tomma PET flaskan endast väger 63 gram, vilket också bidrar till ett mindre koldioxidavtryck. Som grädde på moset är den dessutom gjord av återvunnen plast, säger Martina Schönbeck, Senior Brand Manager, till Food-supply och fortsätter:

– Den platta PET:n gör även Anakena till det perfekta valet för husvagnen, båten eller andra platser där man har svårare att frakta med olika typer av förpackningar men ändå vill unna sig ett smakrikt glas vitt vin av god kvalité, säger Martina Schönbeck.

LÄS MER:

Gin och tonic med syrensirap

Nu finns det en snaps med smak av gin & tonic

Nu finns en rosa gin som smakar jordgubb och lime