Så kombinerar du vin och choklad

Stefan Bruderer är chokladmästare på Lindt.

Att kombinera vin och choklad är spännande och kan resultera i många nya smakupplevelser. Men var börjar man och vilka smaker ska man egentligen kombinera för bäst effekt? Vi lät en chokladmästare leda oss rätt i smakdjungeln.
16 oktober, 2017

Det kan vara svårt att veta vilka kombinationer som ger godast resultat. Såväl chokladen som vinet har undertoner att ta hänsyn till för att få fram gömda smaker.

Stefan Bruderer är Master Chocolatier, chokladmästare, på Lindt i Schweiz och för ELLE mat & vin delar han med sig av sina bästa tips för att para ihop rätt smaker.

– Det viktigaste är att hitta smaker som kompletterar varandra. Motsatser lockar, säger Stefan Bruderer.

– Det är enklare att para ihop chokladkakor än till exempel praliner, därför rekommenderar jag att du har ett antal chokladplattor redo för smaktestet.

Chokladmästarens 6 tips för en lyckad smakupplevelse:

1. Smaka alltid på chokladen först

Anledningen är att temperaturen i munnen, cirka 36 grader, är en perfekt temperatur för att smälta choklad. Om du dricker vinet först, särskilt om det är ett kallt vitt vin, sjunker temperaturen och du får inte ut samma smaker ur chokladen.

2. Vitt vin och choklad

Vitt vin och choklad.

Vitt vin och choklad.

Vitt vin med fruktiga toner av till exempel gröna äpplen, lime eller grapefrukt gifter sig väl med mörk choklad som också innehåller fruktbitar. Gärna torkad apelsin, som Lindt Excellence Orange, tipsar Stefan Bruderer.

3. Unga, röda viner och choklad

Unga, röda viner och choklad.

Unga, röda viner och choklad.

Ett ungt, rött vin innehåller ofta en naturligt hög halt garvsyra. Kombinera med en medium mörk choklad, gärna med en nypa havssalt. Chokladen ska vara tillräckligt söt för att kunna balansera garvsyran, så en kakaohalt på minst 45 % är att föredra. Om du kombinerar mörk choklad med 90 % kakaohalt med ett ungt rödvin balanseras inte smakerna och du upplever en beska istället.

4. Champagne och choklad

Champagne och choklad.

Champagne och choklad.

Oväntat nog är choklad smaksatt med chili en lyckad kombination till champagne. Även choklad med karamell och havssalt fungerar mycket bra.

– Min absoluta favoritkombination är just denna! Den lilla hinten av salt fungerar utmärkt till champagnens friskhet och bubblorna livar verkligen upp smakpaletten i chokladen. Du måste testa!, säger Stefan Bruderer.

5. Muskatvin och choklad

Muskatvin och choklad.

Muskatvin och choklad.

Sötman i muskatvinet balanseras upp perfekt med intensiteten i mörk choklad, gärna med en kakaohalt runt 78-85 %.

6. Portvin och choklad

Portvin och choklad.

Portvin och choklad.

Om du vill testa att kombinera en riktigt mörk choklad, cirka 90 %, är portvin ett bra alternativ. Vinets fyllighet gifter sig väl med intensiteten och garvsyran som finns i riktigt mörk choklad.

Foto: Shutterstock