Artikeln innehåller reklamlänkar

Hernö gör världens bästa gin!

Hernö Old Tom har blivit utsedd till världens bästa gin!

Ursäkta oss England, men världens bästa gin görs faktiskt här i Sverige! Av Hernö Gin strax utanför Härnösand i Västernorrland, närmare bestämt.
15 januari, 2018

Gin uppfanns i och för sig i Nederländerna, men det var ju England som verkligen gjorde drycken till sin och som fortfarande är den största gintillverkaren i världen. Nu har vi ju inte kollat med varenda gintillverkare där, men det är ingen vild gissning att de känner sig lite snopna när Sveriges första renodlade och världens nordligaste gindestilleri nyligen för sin gin Hernö Old Tom utsågs till världens bästa på World Gin Awards i London.

Företaget hittar du i den lilla byn Dala, strax utanför Härnösand. Allt började när Jon Hillgren för arton år sedan började jobba som bartender i London, upptäckte gin och blev fast.

Hernö Gins grundare, Jon Hllgren.

Hernö Gins grundare, Jon Hllgren.

Vad är hemligheten bakom världens bästa gin?

– Det är såklart många faktorer som påverkar. Allt från råvaror till processer. Vi lägger väldigt mycket tid på skapandet av vår gin, det är ett hantverk. Vi utgår från bra, ekologiska råvaror och låter hela processen ta tid – då blir det ett bra slutresultat.

 

Även vägen fram till ett eget destilleri var en grund lig process – det var inte förrän efter mängder av prov smakningar, akademiska studier, jobb på ambassaden i Saudiarabien och besök på destillerier världen över som Jon startade Hernö Gin för sju år sedan.

Hernö gör världens bästa gin.

Hernö gör världens bästa gin.

Vilken är den största utmaningen med gintillverkning?

– Kontinuitet. Att hålla samma kvalitet från batch till batch, vecka till vecka och år till år. Att säkra samma kvalitet på råvaror som inte växer året runt samt att producera något som påverkas av att det på sommaren här är plus tjugo grader, men på vintern minus tjugo.

Förutom Hernö Gin tillverkar företaget bland annat Hernö Navy Strength Gin, Hernö Old Tom Gin, Hernö Juniper Cask Gin, Hernö Blackcurrant och Hernö Sloe.

Americain Dry Gin

Hernö har även tagit fram en exklusiv gin i samarbete med hotellet Haymarket och deras cocktailbar Americain (länk till Hotels.com). Ginen innehåller bland annat rönnbär, lingon, granskott och enbär som är handplockade av Americains barteam i Härnösand där destilleriet ligger.

Haymarket har lanserat American Dry i samarbete med Hernö Gin.

Haymarket har lanserat American Dry i samarbete med Hernö Gin.