Artikeln innehåller reklamlänkar

Hållbara cocktails – tips, recept och barer

11 dec, 2018 
Hållbarhet är den absolut största drinktrenden just nu, men vad innebär det egentligen – och vad ska man tänka på hemma och på krogen?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Vi måste alla minska svinnet och leva mer hållbart. Förutom att det är bra ur miljösynpunkt finns det dessutom pengar att spara. I restaurangvärlden har det varit känt länge och nu hakar även barerna på.

Bara i London efterlämnar barerna 800 000 ton skräp varje år. Det motsvarar mer än den sammanlagda vikten av stadens invånare. Ett plastsugrör tar till exempel naturen ca 200 år att bryta ner och omkring 8,5 miljoner sugrör slängs i bara Storbritannien årligen. Föreställ dig då hur många som slängs i hela världen!

The Green Hustle

För att minska svinnet i barerna har det nya initiativet The Green Hustle startats. Med enkla knep (hustles) vill man inspirera barer och bartenders att jobba mer hållbart. Knepen går såklart även att använda sig av hemma.

– Få människor associerar barer med hållbarhet idag, men jag tror att vi snart kommer att se ett uppvaknande och en mer ansvarstagande cocktail-era. Det är egentligen enkelt att börja motverka barsvinn. Gör lag av använda och kantstötta frukter, kompostera, sluta använda plast – och gå med i rörelsen, säger Bex Almqvist, medskapare av the Green Hustle och Global Marketing Manager On Trade på Absolut Vodka.

Bex Almqvist är medskapare av the Green Hustle.
Bex Almqvist är medskapare av the Green Hustle.

5 tips för hållbara cocktails:

1. Gör sockerlag av frukt som blivit gammal eller kantstött. Citrus är den mest använda ingrediensen i en bar och den ingrediens som slängs mest. Resterna är dock perfekt att koka en smakrik sockerlag av. Övermogen frukt är dessutom perfekt att göra juice av eftersom den ofta är extra söt.

Annons

2. Ta reda på hela frukten. Tänk på råvaror och ingredienser utifrån ett helhetsperspektiv och på hur många sätt de kan användas. På en citron kan du till exempel använda juicen, skalet, pickla den, skala den och använda den som garnityr. Här tipsar vi om 10 sätt att laga mat med skal och blast.

3. Gör dig av med plasten! Istället för sugrör av plast, använd sugrör i metall eller komposterbara/återvinningsbara sugrör till drinkarna (eller inga sugrör alls) och skedar när du smakar av dem.

4. Återvinn allt du kan. Glas, papper och metall är tre utmärkta exempel på skräp som hör hemma i återvinningskärlet och inte i den vanliga soptunnan.

5. Kompostera mera. Börja fokusera på kompostering, det är det ultimata Green Hustle-målet för vilken bar eller hemmabartender som helst.

7 hållbara barer att besöka:

6 hållbara drinkar att testa:

Sugen på att blanda hållbara drinkar hemma? The Green Hustle har listat 6 olika cocktails med ingredienser som skal, stjälkar och gamla/kantstötta frukter. Perfekt att inspireras av!

Recepten hittar du här >>

Stems & Skins Spritz med Absolut Vodka.
Stems & Skins Spritz med Absolut Vodka.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons