Bästa sättet att hälla upp öl – experten tipsar

Hur häller du upp din öl?

Föredrar du att dricka ölen direkt ur flaskan, hälla upp den försiktigt eller hälla upp den så att det skummar? Här är det bästa sättet för smaken – och för din mage.
25 augusti, 2017

Att det finns olika preferenser när det kommer till hur en öl hälls upp och förtärs på bästa sätt är ingen nyhet. Vissa vill dricka direkt ur flaskan, andra häller upp den försiktigt mot glasets sida för att den inte ska skumma för mycket, medan somliga häller upp den lite mer rakt ner så att en ordentlig skumkrona bildas.

”Öl-sommelieren” Max Bakker förklarar i en intervju med Business Insider varför det sistnämnda är det enda rätta sättet, speciellt om du ofta känner dig uppblåst av för mycket öl. Anledningen är egentligen ganska logisk.

– Det är väldigt viktigt att hälla upp ölen i glas för att släppa ut kolsyran ur ölen. Om du häller upp den försiktigt med målet att det ska skumma så lite som möjligt kommer kolsyran i stället att släppas loss i din mage, säger Max Bakker till Business Insider.

En öl som har skummat mycket i glaset kommer alltså inte att skumma och släppa ut massa kolsyra i din mage, vilket gör att du slipper den obehagliga känslan av att vara uppblåst i magen.

Så här häller du bäst upp din öl:

1. Häll ungefär halva flaskan mot glasets kant

2. Resa sedan glaset och häll rakt ner i ölen så att det skummar

3. Se till att du får en ordentlig skumkrona. Det frigör alla smakämnen och skyddar ölen mot att få för mycket syre.

Läs också:

6 hälsofördelar med att dricka öl

Kombinera mat och öl? Tänk på det här!