Wisby Berliner – frisk öl med smak av fläder

Lagom till sommaren lanserar Gotlands Bryggeri ölet Wisby Berliner. En gotländsk tolkning av den tyska syrliga ölsorten Berliner Weisse, som här fått tydliga toner av fläder.
11 maj, 2018
Wisby Berliner från Gotlands Bryggeri.

Wisby Berliner från Gotlands Bryggeri.

Berliner Weisse är en torr och syrlig ölsort som härstammar från Berlin. Syran kommer från syrad malt som fått bada i mjölksyra.

Men tyskarna är långt ifrån ensamma om att brygga syrlig öl. Nyheten Wisby Berliner har utvecklats och bryggts på Gotlands Bryggeri i Visby med hantverksmässiga traditioner.

– Vi har länge velat göra en syrlig öl och nu tycker vi tiden är mogen att lansera vår version. Vi har hämtat inspiration från den traditionella ölstilen Berliner Weisse som många fått upp ögonen för genom det ökade intresset för suröl. I vår tolkning har vi dessutom använt lite fläder för att ge denna törstsläckande ölstil en extra dimension, säger Joakim Eneqvist, bryggmästare på Gotlands Bryggeri.

Den friska smaken hos Wisby Berliner domineras av en stram syra som vägs upp av en lätt sötma från malten. Flädern känns igen i eftersmaken och tillsammans med syrligheten ger det en fyllig känsla.

Ölen kan gärna drickas i ett vinglas eller liknande och går dessutom utmärkt att dricka ur sugrör.

Frisk öldrink

Bryggarlaget har även tagit fram en riktigt fräsch så kallad ”shandy” (öl blandad med läsk) som passar perfekt med Wisby Berliner.

Fyll ett glas med is

½ flaska Wisby Berliner Weisse

5 cl citronjuice

5 cl ginger beer

Toppa med Sprite

Wisby Berliner (nr 32889) kostar 24,90 kr och finns i begränsad upplaga på utvalda Systembolag.

Wisby Berliner från Gotlands Bryggeri.

Wisby Berliner från Gotlands Bryggeri.