Goda drinkar med prisbelönta Purity Vodka

20 aug, 2018 
Goda drinkar med Purity Vodka.
Det svenska vodkamärket Purity Vodka är flerfaldigt prisbelönat och utsågs 2017 till "Världens bästa vodka". Sugen att testa? Här är två goda drinkar.
Annons

Den svenska vodkatraditionen sträcker sig långt bak i historien, men det är skillnad på vodka och vodka. Purity Vodka är skapad med med ambitionen att ge både finsmakaren och drinkfantasten en helt ny smakupplevelse unik i sitt slag. Och förmodligen är det just det som gjort att den ekologiska vodkan från Skåne vunnit vunnit flest guldmedaljer i internationella dryckestävlingar genom tiderna.

Purity Vodkas grundare och master blender Thomas Kuuttanen.
Purity Vodkas grundare och master blender Thomas Kuuttanen.

Rejäl prissänkning

I september förra året sänktes priset på en flaska Purity Vodka från 481 till 298 kronor. Enligt grundaren och master blender Thomas Kuuttanen gjordes detta för att fler ska kunna unna sig riktigt bra vodka.

Annons

– Vårt mål är att visa på de enorma kvalitetsskillnader som finns inom vodka, och med prissänkningen vill vi att fler ska få uppleva smaken av en fantastisk smakvodka i en klass för sig. Vi har skapat en sprit med samma elegans och komplexitet som finns i cognac och whisky och introducerat världen, men framförallt de traditionsbundna svenskarna, till ett helt nytt sätt att dricka sprit, säger Thomas Kuuttanen.

Ellinge Slott i Eslöv kommun, Skåne län.
Ellinge Slott i Eslöv kommun, Skåne län.

Unik destilleringsprocess

Purity Vodka framställs vid mikrobryggeriet på skånska Ellinge Slott, och det är Kuuttanens unikt utvecklade destilleringsprocess som tillsammans med de bästa ekologiska råvarorna skapar världens mest prisbelönta vodka. Genom att vodkan destillerats 34 gånger genom en långsam och integrerad process, i en specialdesignad destilleringspanna i koppar och guld, skapas ett destillat som är så rent att det inte behöver filtreras. Samtidigt behåller vodkan det ekologiska höstvetet och mältade kornets karaktär.

Annons
Purity Vodkas specialdesignade destilleringspanna i koppar och guld.
Purity Vodkas specialdesignade destilleringspanna i koppar och guld.

Drinktips och recept

Purity Vodka serveras bäst ”on the rocks”, d.v.s. ren över ett par isbitar, eller som cocktailingrediens. Nedan hittar du två goda recept. Testa också att använda vodkan i klassiker som Vodka Martini (6 delar vodka + 1 del torr vermouth) eller Cosmopolitan.

Purity Vodka (nr 86519) kostar 298 kr.

The Rosemary Hound

The Rosemary Hound med Purity Vodka.
The Rosemary Hound med Purity Vodka.

1 del rosmarin-sockerlag (4 kvistar rosmarin, 1/2 dl strösocker, 1/2 dl vatten)

Annons

2 delar Purity Vodka

1/2 del röd grapefruktjuice

Som dekoration:

1 skiva röd grapefrukt

1 kvist färsk rosmarin

Gör så här:

Sockerlag: Koka upp vatten och socker i en kastrull. Lägg i rosmarinkvistarna och koka i ytterligare fem minuter. Plocka bort kvistarna när sockerlaget svalnat.

Cocktail: Häll sockerlag, Purity Vodka och röd grapefruktjuice i en isfylld cocktailshaker. Skaka väl och servera över iskuber. Dekorera med en skiva röd grapefrukt och en kvist rosmarin.

Concubine

Cuncubine med Purity Vodka.
Cuncubine med Purity Vodka.

Du behöver:

1 del gurkvatten (1 gurka + vatten)

1/2 del pastis eller absint

3 delar Purity Vodka

en skvätt sockerlag

Som dekoration:

1 skiva gurka

1 torkad chilifrukt

Gör så här:

Gurkvatten: Strimla gurkan tunt, lägg i en mindre kanna och fyll upp med vatten. Placera i kylen och låt stå svalt i minst 2 timmar. Sila innan upphällning.

Cocktail: Häll pastis/absinthe i ett glas och rör om. Fyll på med gurkvatten, Purity Vodka, sockerlag och isbitar. Dekorera med en tunt skuren gurkskiva på tandpetare. Addera en torkad chili för extra krydda.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons