Fira Old Fashioned Week med en klassisk cocktail

01 nov, 2018 
Old Fashioned med Maker's Mark på Bar Hommage.
Har du testat drinken Old Fashioned? Om inte är det dags att göra det nu. Den första veckan i november firas nämligen Old Fashioned Week. Förutom att drinken går att beställa på i princip alla barer är den enkel att blanda hemma.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Old Fashioned är en klassisk cocktail som är många bartenders personliga favorit. Ursprunget kan spåras till 1700-talet, men drinken fick ett stort uppsving för några år sedan tack vare TV-serien ”Mad Men” där den sippas på flitigt. Tidigare i år blev Old Fashioned till och med utsedd till världens populäraste drink.

Från början innehöll en Old Fashioned bara sprit, socker, bitter och vatten, men idag har många barer gjort sina egna tolkningar av drinken och det är inte ovanligt att man ger den någon modern twist. De flesta är dock överens om att originalet ska blandas med bourbon.

Old Fashioned Week

För att hylla och uppmärksamma den ikoniska drinken anordnas sedan 2015 varje år Old Fashioned Week på över 1000 olika barer runt om i världen. Festligheterna pågår mellan 1–10 november och i Stockholm deltar officiellt tre barer i firandet: Bar Hommage, Diplomat Bar och Reisen Bar.

Maker’s Old Fashioned Weekend

Under första helgen (2-4 november) arrangerar Maker’s Mark Old Fashioned Weekend på Bar Hommage, som blev utsedd till Sveriges bästa bar 2017. Förutom att man kan komma och prova olika varianter av drinken och lära sig mer om dess historia anordnas under söndagen dessutom en internationell bartendertävling med deltagare från Stockholm och övriga Skandinavien.

Annons

– Som en del i hela aktiveringen kring Old Fashioned Week ville vi för våra gäster belysa Stockholms barvärld och Stockholm som cocktaildestination – och det med en internationell bartendertävling. Vi har bjudit in några av våra absoluta favoritbartenders som ska vara med och tävla om vem som kan blanda till den bästa versionen av en Old Fashioned. Vi ser det också som en möjlighet att samla människor och förlänga helgen med några timmars kalas, säger Ola Carlson, barchef på Bar Hommage.

De tävlande är:

  • Chris Tanner, The Vault (behind the bookshelf), London
  • Emily Reynolds, Little Red Door, Paris
  • Hanna Oscarsson, Grand Hotel Cardierbaren, Stockholm
  • Jörgen Dons, RAUS Bar, Trondheim
  • Linus Morgan, TAP Room, Stockholm
  • Pierre-Marie Bisson, Milk n Honey, London
  • Yvonne Tran, Svartengrens, Stockholm

Old Fashioned á la Bar Hommage

Old Fashioned á la Bar Hommage.
Old Fashioned á la Bar Hommage. Foto: Milad Abedi

Vill du testa att blanda en Old Fashioned hemma? Det är inte alls svårt, men det gäller att hitta en bra balans mellan sprit, sötma, bitter och urvattning. Smaka dig gärna fram och addera mer socker och bitter om du tycker att det behövs.

Du behöver:

60 ml Maker’s Mark

7,5 ml råsockerlag

3-4 skvättar Angostura bitter

apelsinzest

Gör så här:

  1. Mät upp lika delar socker och vatten, rör ihop under uppvärmning tills sockret har löst upp sig. Låt sedan råsockerlaget svalna.
  2. Rör ihop Maker’s Mark med råsockerlag, Angostura och is för att kyla ner och vattna ur.
  3. Servera allt i ett kallt glas med is, toppa med en liten apelsinzest.

Fler recept: 3 värmande drinkar med bourbon

Maple Bourbon Eggnog, Warm Cider och Gold Rush.
Maple Bourbon Eggnog, Warm Cider och Gold Rush.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons