Experten: Så matchar du julens snapsar med mat

02 nov, 2018 
AvRedaktionen
Tre julsnapsar som passar till julmaten.
Julen närmar sig med stormsteg och med det kommer också årets julsnapsar ut på Systembolagets hyllor. Här berättar vi vilken snaps du ska välja till vilken mat.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Att dricka snaps till julmaten är tradition för många och faktum är att spriten kan förhöja smakupplevelsen av många feta och salta maträtter – och till och med desserter! Men det gäller att smutta på snapsen och inte svepa den, annars kan det få motsatt effekt. Snaps bör dessutom serverad lätt kyld istället för iskall från frysen. Detta för att smakerna kommer fram bättre då.

Här presenterar vi tre av årets julsnapsar som passar med olika delar av julbordet. Jonas Odland, kryddmästare på O.P. Anderson Distillery och en av Sveriges främsta experter på snaps och akvavit, berättar mer.

1. O.P. Anderson Julaquavit passar till småvarmt

O.P. Anderson julaquavit är precis som originalet kryddat med kummin, anis och fänkål, men har kompletterats med juliga toner av kanel, pomerans, cognac och sherry. Sedan tillförs en del O.P Anderson Original lagrad på cognacsfat för att ge den en fyllig och rund ton.

Annons

O.P. Anderson Julaquavit (nr 40071), 209 kr/500 ml.

– Det här är ett recept som jag själv har tagit fram och som jag är väldigt stolt över. Det är en kryddning som passar fint med julens alla rätter, men som fungerar extra bra med det småvarma på julbordet, såsom prinskorv, köttbullar och Janssons frestelse, berättar Jonas Odland.

2. Bröndums Julakvavit passar till fisk, skaldjur och ost

Bröndums har en anrik historia som Danmarks äldsta snapstillverkare. Julakvaviten är klassiskt dansk med en hög alkoholhalt om 45% och med smak av dillfrö, kummin och citronskal. Den släpps i limiterat antal och det är första gången den står på Systembolagets hyllor.

Bröndums Julakvavit (nr 14008), 299 kr/700 ml.

– Det här är en komplex och kraftfullt kryddad snaps, med en liten friskhet från citronskal. Det gör att den lyfter fram smakerna från fisk och skaldjur extra bra. Det här är en snaps att kombinera med sillen, men också de smakrika ostarna på julbordet , förklarar Jonas Odland vidare.

Annons

3. Prima Julsnaps passar till dessertbordet

Prima Julsnaps gör sitt 24:e år i julens tjänst. Prima har under åren varit en årgångssnaps med nytt recept varje jul och flera av de tidigare recepten har sedan blivit egna produkter, såsom Läckö Slottsaquavit och Rånäs Brännvin, men sedan 2014 är receptet detsamma.

Prima Julsnaps (nr 86308), 199 kr/500 ml.

– Även detta är ett recept jag har tagit fram och det är fantastiskt kul att se att Prima Julsnaps börjar bli en klassiker på många julbord. Jag skulle vilja utmana folk att prova Prima Julsnaps med julbordets söta avdelning, chokladen, knäcken och kolan. Det som är unikt med den här snapsen är nämligen att den har en avrundad sötma från dadlar, som passar fint till just det, avslutar Jonas Odland.

Årets julsnapsar finns på Systembolaget från den 1 november.

Läs också: 3 sorters inlagd sill + snaps som passar till

Bröndums Julakvavit, O.P. Anderson Julaquavit och Prima Julsnaps.
Bröndums Julakvavit, O.P. Anderson Julaquavit och Prima Julsnaps.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons