Emil Hed imponerar med hållbara cocktails i världsklass

16 okt, 2018 
Emil Hed och hans cocktail (Let The) Good Times Bee.
Den första helgen i oktober gick den globala finalen av världens största bartendertävling, World Class, av stapeln i Berlin. Emil Hed från Sverige var en av de tävlande.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Den globala finalen av World Class, den tionde tävlingen i ordningen, hölls på E-Werk i Berlin. Tävlingarna pågick under tre intensiva dagar och totalt 56 bartenders från hela världen tävlande om att skapa välsmakande och innovativa cocktails och att kamma hem titeln ”World Class Bartender of the Year 2018”. Förutom drinkarna bedömdes de även på sin charm och personlighet, något som är väldigt viktigt i bartenderyrket.

Sveriges representant var Emil Hed från Cadierbaren på Grand Hôtel i Stockholm. Emil utsågs tidigare i år till Nordens bästa bartender i den nordiska finalen i Köpenhamn.

Så gick tävlingen till:

Dag 1: Den första tävlingsdagen tävlade alla 56 bartenders i en ”Flavour Challenge” där två olika drinkar skulle blandas med Johnny Walker Black Label. Endast de 20 bästa gick vidare till dag två och tyvärr var inte Emil Hed en av dem.

– Jag är naturligtvis lite besviken då jag hade hoppats på att gå vidare från första rundan. Men jag är mycket nöjd med min prestation, sa Emil efter tävlingen.

Annons

Dag 2: Den andra tävlingsdagen hölls två stycken tävlingar. En ”Signature Serve Challenge” med Tangueray No. Ten och en ”Aperitif and Digestif Challenge” med Ron Zacapa 23. Efter en lång dag med många spännande cocktails gick till slut fyra bartenders vidare till finaldagen.

Dag 3: Dags för final! Årets fyra finalister kom från Australien, Storbritannien, Turkiet och USA. Under finalen möttes de i en stor ”Cocktail Clash” som bestod av tre deltävlingar. Den första tävlingen ”Remixology” gick ut på att göra en modern twist på en klassisk cocktail, den andra tävlingen ”Speed” gick ut på att blanda minst sex olika cocktails på fem minuter och i den tredje och sista tävlingen ”The Battle” fick finalisterna ge precis allt för att imponera på såväl publiken som domarna.

Guld till Orlando Marzo från Australien

Titeln som ”World Class Bartender of the Year 2018” gick slutligen till Orlando Marzo som till vardags arbetar på restaurang Lûmé i Melbourne, Australien.

Annons

– Bara att vara med i finalen och tävla mot några av världens bästa bartenders har varit en stor dröm som har gått i uppfyllelse. Att jag nu har gått och vunnit känns nästan lite chockartat. Jag hade inte klarat det utan mitt fantastiska team där hemma som har gett mig professionellt och moraliskt stöd under hela tävlingen, berättar Orlando Marzo.

Orlando Marzo och Johanna Dalley, Global Director på World Class.
Orlando Marzo och Johanna Dalley, Global Director på World Class. Foto: Helle Øder Valebrokk

Hållbar trend i Norden

Det övergripande temat på årets final var hållbarhet, något som våra nordiska bartenders – med Emil Hed från Sverige i spetsen – är väldigt duktiga på.

– Personligen försöker jag alltid att jobba hållbart. Jag tar fram alla ingredienser själv till mina cocktails och lägger dessutom lång tid på att leta efter bortglömda och annorlunda ingredienser. På så sätt slipper jag importera råvaror från andra länder, berättar Emil Hed.

Emil Hed blandar drinken Cornerstone i World Class-finalen.
Emil Hed blandar drinken Cornerstone i World Class-finalen. Foto: Helle Øder Valebrokk

Enligt Maria Vegeberg Gram, Senior Culture & Entertainment Manager på Diageo Reserve, är den hållbara cocktailtrenden extra stark i de nordiska länderna:

Annons

– Det hållbara tankesättet har spelat en viktig roll under de senaste årets tävlingar, men i år har det varit hela finalens huvudtema. I de nordiska länderna är våra bartenders generellt otroligt duktiga på att tänka och jobba hållbart i sina cocktails. Bedömningen från domarna var också samstämmiga, Emils cocktails cirkulerade kring det hållbara temat under hela finalen. Det har visat sig att bartenders i Norden har fingret på pulsen när det kommer till att följa de senaste trenderna i cocktailvärlden, berättar Maria Vegeberg Gram.

Drinken Cornerstone med Johnnie Walker.
Drinken Cornerstone med Johnnie Walker. Foto: Helle Øder Valebrokk

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons