Så kombinerar du julens godsaker med rätt dryck

Portvin passar till ost och fikon.

Vad passar egentligen att dricka till ostbrickan eller chokladtryfflarna? Sommelier Anna Rönngren har valt ut de bästa dryckerna till julens godsaker.
15 december, 2017

Namn: Anna Rönngren
Ålder : 32 år
Yrke: – Jag har de senaste åren jobbat som chefssommelier för Restaurant Frantzén men har nyligen tagit steget ut för nya spännande utmaningar. Att valet föll på just vin var snarast en slump – jag fick sommarjobb på Systembolaget och tyckte att det var så jobbigt att inte kunna svara på kundernas frågor att jag bestämde mig för att lära mig allt. Dit har jag fortfarande långt kvar dock.

Om du bara får dricka ett vin resten av livet, vilken skulle det vara?

– Vit Bordeaux eller juicig syrah.

Här kommer några tips på goda tilltugg och passande dryck.

1. Ugnsbakade fikon med blåmögelost och bacon

Ugnsbakade fikon med blåmögelost och bacon.

Ugnsbakade fikon med blåmögelost och bacon. Via: www.whiteonricecouple.com

Anna: – I de här godbitarna hittar vi såväl sötma från fikonen, sälta från osten och krispighet från baconet. Målet här är att hitta en dryck som väver ihop dessa komponenter och bidrar till helheten. Ett portvin är en sådan typ av dryck som med sin mörka och komplexa frukt kommer att klara av såväl sötman och sältan på ett exemplariskt sätt.

Ungt portvin:
Kopke Fine Ruby, Porto Portugal (nr 8048), pris 125 kr (75 cl)

Moget portvin:
2005 Fonsecas Vintage Port, Porto Portugal (nr 8001), 339 kr (75 cl)

Till receptet >>

2. Saffranspannacotta på pinne

Saffranspannacotta på pinne.

Saffranspannacotta på pinne. Via recept.se

Anna: – När vi känner doften av saffran tänker vi närmast automatiskt jul. Ett sätt att lyfta saffransaromerna i en sötsak smaksatt med saffran är att hitta ett vin med en liknande arombild – att hitta ett vin som också smakar lätt av saffran helt enkelt. Botanisera bland söta viner från Sauternes i Bordeaux, Tokaj i Ungern, trockenbeerenauslese från Österrike och Coteaux du Layon i Loiredalen. Till pannacottan med mandel kan man med fördel välja ett vin som har några år på nacken.

Botrytiserat vin från Sauternes:
1999 Château Suduiraut, Sauternes Frankrike (nr 3004), 359 kr (75 cl)

Botrytiserat vin från Loiredalen:
2001 Moulin Touchais, Loire Frankrike (nr 4196), 269 kronor (75 cl)

Till receptet >>

3. Saffranstryffel med vit choklad

Saffranstryffel med vit choklad.

Saffranstryffel med vit choklad.

Anna: – Samma sak gällande saffranets trollbindande kraft som på saffranspannacottan. Här satsar vi dock på något yngre viner än till pannacottan då vi använder vit choklad istället för mörk.

Botrytiserat vin från Tokaj:
2013 Oremus Late Harvest Tokaji Cuvée, Tokaj Ungern, (nr 76150), 189 kr (50 cl)

Botrytiserat vin från Sauternes:
2015 Château Baulac Dodijos, Sauternes Frankrike (nr 2154), 109 kr (33 cl)

Botrytiserat vin från Österrike:
2015 Lenz Moser Trockenbeerenauslese, Burgenland Österrike (nr 12920), 169 kr (33 cl)

Till receptet >>

4. Nötmarängrulle med chokladtryffel och lingonkräm

Nötmarängrulle med chokladtryffel och lingonkräm.

Nötmarängrulle med chokladtryffel och lingonkräm.

Anna: – Till denna dessert kan man gå en mängd olika vägar när man matchar med dryck men jag väljer att fokusera på nötterna. När jag tänker på nötdesserter tänker jag på oxiderade söta viner i allmänhet och på Vin Santo från Italien i synnerhet. Dessa viner görs på druvor som fått torka innan de pressas. Därefter fyller man faten till 90 % vilket möjliggör att vinerna oxiderar något i kontakten med syre. Det ger en ljuvligt nötig smak som gifter sig väl med alla sorters nötter. Andra typer av oxiderade söta viner att hålla utkik efter är Madeira, Sherry och Macvin.

Vin Santo
2012 Ruffino Serelle Vin Santo, Toskana Italien (nr 8119), 149 kr (33 cl)

Madiera
Barbeito Rainwater Reserva 5 year old, Madeira Portigal (nr 76513), 243 kr (50 cl)

Till receptet >>

5. Mjuk pepparkaka med citronfrosting

Mjuk pepparkaka med citronfrosting.

Mjuk pepparkaka med citronfrosting. Via Taste.com

Anna: Oemotståndlig dessert med fräschör från frostingen – denna syrakick blir god att möta upp med ett pärlande sött mousserande vin. Framförallt i Italien är man duktiga på denna typ av vin som både finns i röda (Brachetto d’Acqui) och vita (Mascato d’Asti) varianter – alla lika förtrollat förförande med sina toner av bär, rosor och melon. Omöjligt att inte älska.

Vitt mousserande sött vin:
2016 Moscato d’Asti G.D. Vajra, Piemonte Italien (nr 99443), 109 kr (75 cl)

Rött mousserande sött vin:
2016 Brachetto d’Acqui Braida de Bologna Giacomo, Piemonte Italien (nr 6260), 89 kr (33 cl)

Till receptet >>

6. Krispiga jordnötssmör- och chokladkakor

Krispiga jordnötssmör- och chokladkakor.

Krispiga jordnötssmör- och chokladkakor. Via Ohnuts.com

Anna: Till en rik och fyllig chokladdessert finns mycket gott att välja bland. Ett fylligt portvin, ett rött sött vin (tänk södra Frankrike, Italien eller Australien) eller en mustig öl kan alla vara goda följeslagare. Så länge man möter upp fylligheten i kakan med en motsvarande fyllighet i drycken kan man kombinera i det oändliga.

Öl:
Omnipollo Noa Mudcake Stout, Sverige (nr 1427), 50,30 kr (33 cl)

Portvin:
1997 Krohn Colheita, Porto Portugal (nr 92388), 289 kr (75 cl)

Rött sött vin:
2016 Luigi Righetti Delitia Recioto della Valpolicella Classico, Venetien Italien (nr 5329), 100 kr (37,5 cl)

Till receptet >>