Solen värmer och vårens festligheter börjar planeras in i kalendern. Och vad passar väl bättre än att bjuda gästerna på en vacker och god drink när de kommer? Inget! Och de vackraste och mest romantiska drinkarna dekorerar du med ätbara blommor.

Så här i början på våren kan det vara knepigt att få tag i många blommor ute i naturen, men det finns torkade blommor, blomblad och blomsterströssel att köpa som dekoration. Längre fram i vår och sommar kan du plocka dina dekorationer ute i det vilda. Det går också att köpa färdiga fröblandningar med ätbara blommor så att du enkelt kan odla dekorationer hemma i trädgården.

Det är viktigt att blommorna du använder är ätbara och obesprutade. Du kan hålla utkik efter kamomill, rosor, gurkört, indiankrasse, violer, penséer, gräslöksblommor, ringblomma, syrén, lavendel, squash- och pumpablommor samt blommor från blommande örter som rosmarin.

Sedan behöver du ju inte äta upp blomman i drinken ändå.

Romantisk champagne

Bättre fördrink till ett bröllop är svårt att föreställa sig än champagne eller ett bål dekorerad med blommor.

Torkat är vackert

Spara och torka blommor från sommaren och du har torkade blommor och blomblad till hela året.

Vila blommorna på skummet

Drinkar med ett fast skum av vispad äggvita är en perfekt bas för blomdekorationer. Eftersom blommorna ligger still i skummet kan du göra stadigare installationer.

Blanda med is

Blommor blandat med is blir både glittrande och vackert. Blommorna behöver ju inte ligga och flyta uppepå drinken, utan kan ligga nere bland isen. Då ser man dem också genom glasets sidor.

Blommor och bär

Att blanda blommor med andra ätbara dekorationer som bär eller frukt blir både gott och snyggt.

Låt skaften vara med

Låt blommorna vara enbart en dekoration och inte ens nudda drinken. Spara pinnen eller stjälken och lägg blommorna över glaskanten.

Sockrigt sött

Klistra fast blommor med hjälp av sockerlag och socker. Det blir lättare att få blommorna att sitta kvar på kanten, som en liten bukett.

Det lilla vackra

Blommorna behöver inte spela huvudrollen som några divor. Låt skönheten ligga i det lilla, som små blommor som flyter på ytan.

Iskall skönhet

Frys in vackra blommor i isbitar och låt dem både kyla och dekorera drinkarna.

 

Läs mer:

11 exempel på ätbara blommor

10 saker att göra med ätbara blommor