Därför ska du äta pommes frites till champagne

Champagne och pommes frites är en perfekt kombination!

Letar du efter det perfekta tilltugget till champagne? Svaret är salta och krispiga pommes frites. Här förklarar vi varför.
30 januari, 2019

Du behöver inte köpa dyra råvaror som ostron och hummer för att matcha din champagne. Nej, det ultimata tillbehöret till skumpa är nämligen helt vanliga pommes frites! Detta enligt flera oberoende experter, inklusive ELLE mat & vins egen dryckesexpert Ia Orre.

Salt och fett passar till syra och bubblor

Anledningen är att den friterade potatisens sälta och fetma (ja, det kallas faktiskt så) balanserar upp champagnens friska syra och fina bubblor.

– Kontrasten med bubblorna ger en uppfriskande känsla mot maten och fungerar som smakförhöjare. Man kan tänka på att sälta och en aning fetma bryter fint mot syran, frukten och mineraliteten, säger Ira Orre.

Av samma anledning är även lättsaltade chips en bra matchning till champagne, gärna toppade med lite löjrom och crème fraiche.

Recept: 3 enkla snittar som passar till champagne

Chips med löjrom och smetana.

Chips med löjrom och smetana. Foto: Mattias Nilsson

Salt och vinäger poppis bland britterna

Enligt samma smakprincip är det alltså inte så konstigt att britterna är så förtjusta i chips smaksatta med salt och vinäger – en trend som också har kommit till Sverige. Eller att maltvinäger är ett givet tillbehör om du beställer fish’n’chips. Testa hemma om du inte redan gjort det. Gärna med ett glas bubbel till, så klart.

Recept: Fish’n’chips med majonnäs och maltvinäger

Fish’n'chips med majonnäs och maltvinäger.

Fish’n’chips med majonnäs och maltvinäger.

Pizza passar också till champagne

En annan klockren matching till champagne är pizza. Men tänk på att välja en pizza av god kvalitet med bra råvaror.

–En favorit är en riktigt god varm stenugnsbakad pizza med bra ost tillsammans med torr frisk champagne. Det kan vara helt himmelskt gott! säger Ia Orre.

Sugen att testa någon annan lite otippad smakkombination? Många blir förvånade över hur bra vin och lakrits fungerar tillsammans!

Läs mer: Så kombinerar du vin med lakrits

Vin och lakrits är en oväntat god kombination!

Vin och lakrits är en oväntat god kombination! Foto: Shutterstock