Därför ändrar Systembolaget i sitt utbud

Systembolaget gör om sitt tillfälliga sortiment.

Sugen på exklusiva och annorlunda viner? Du är inte ensam. Suget efter viner som brukar köpas in och säljas under vinjetten små partier har blivit så stort att Systembolaget nu gör ändringar i sitt sortiment.
09 september, 2019

Från och med oktober i år kommer utbudet på Systembolaget att se lite annorlunda ut. Det har att göra med att intresset för småskaliga viner har ökat i Sverige. Allt fler är nyfikna på viner från nya regioner och mindre tillverkare och det ökade intresset ska Systembolaget möta genom att det blir lättare att komma åt just dessa viner.

Tidigare har man kunnat hitta vinerna i små upplagor i under namnet ”små partier” i det tillfälliga sortimentet och det är just där man har märkt att försäljningen har ökat kraftigt. Nu kommer därför Systembolaget att erbjuda kunderna mer exklusiva viner i fler butiker och också i större upplagor.

– Tanken är att det alltid ska finnas ett spännande utbud när du kliver in i en butik. I dag efterlyser våra kunder fler nyheter och nu hoppas vi kunna tillgodose behovet genom att släppa fler tillfälliga nyheter i fler butiker, säger Fredrik Arenander, enhetschef för inköpsavdelningen på Systembolaget till Dagens Nyheter.

Hälsotrend syns i utbudet

Systembolagets sortiment är under ständig utveckling. De vill ta in produkter med bredd som representerar det vi vill ha samt följa trender. Just nu har de märkt av att hälsotrenden är stor och man har därför satsat på bland annat drycker med lägre alkoholhalt och mindre förpackningar. De flaskor som ska få komma in i det ordinarie sortimentet måste genomgå en strikt process. Först en omvärldsanalys där Systembolaget analyserar våra intressen, vad vi köper när vi är på restaurang och vad som efterfrågas utomlands. Sedan kollar de hur väl sortimentet stämmer överens med resultaten av analysen.

Tillfälliga sortimentet köps in av experter

När en ny dryck ska tas in sker det via blindtester. En dryck kan också plockas in från beställningssortimentet till det ordinarie om den beställs ofta av kunder. Man kan alltså som kund, rösta in drycker. Så här funkar det inte i det tillfälliga sortimentet där det är sju inköpare på Systembolaget som har ansvar att ta in produkter från just den region som de ansvarar för.

När det gäller det nya, utbyggda, tillfälliga sortimentet kommer du att kunna köpa flaskorna både på en specifik plats i butiken under Tillfälligt sortiment och på nätet i Systembolagets webbutik.

Foto: TT

Läs mer:

Vin till dörren! Systembolaget satsar på hemkörning

5 hälsofördelar med rödvin – njut med gott samvete

Vin på burk – ny trend i vinhyllan?