Brooklyn Bel Air Sour – syrlig öl med smak av tropisk frukt

Efter förra sommarens succé återlanserar Brooklyn Brewery sin sour ale Bel Air Sour även denna sommar. Förra året sålde ölet slut på bara några veckor.
11 maj, 2018
Bel Air Sour från Brooklyn Brewery.

Bel Air Sour från Brooklyn Brewery.

Syrlig öl är populärare än någonsin och även om sour ale inte är någon nyhet är den fortfarande ett outforskat område för många.

Bel Air Sour från Brooklyn Brewery är bryggd på mjölksyrebakterier och naturligt syrlig med fräscha smaker av tropiska frukter.

Bryggs med mjölksyrebakterier

I bryggprocessen används bryggeriets egna mjölksyrebakterie, liknande det som används i yoghurtproduktion. När vörten produceras (vätskan som jäser till öl) skickas den till jäsning istället för att direkt skickas till kokning. Den processen tar 36 timmar innan det får koka och jäsa som ett vanligt öl.

– Vi ägnade tre år åt att förfina vår teknik för att få detta öl rätt. Ölet är tydligt syrligt utan att vara för aggressivt samtidigt som det har en underbar ananasliknande fruktig smak. Torrhumlingen adderar citrus och blommiga element. Detta är en sour ale där människor vill ha fler än bara en, säger bryggmästaren Garrett Oliver.

Passar till svensk mat

Ölet passar utmärkt att avnjutas för sig själv eller tillsammans med mat och speciellt till svensk mat, enligt Garrett:

– Om man tittar på svensk matkultur med till exempel användningen av ättika för att lägga in fisk, Toast Skagen som serveras med citron, så kräver mycket svensk mat syra. Jag tror också att de tropiska smakerna av Bel Air påminner svenskar om varmt väder och sommar, och det är alltid sommar någonstans!

Bel Air Sour (nr 11304) kostar 26,90 kr och finns i begränsat antal på utvalda Systembolag.

Bel Air Sour från Brooklyn Brewery.

Bel Air Sour från Brooklyn Brewery.