Ny drinktrend: Cocktails på tap

29 apr, 2016 
AvThowe Wagner Larsson
Alla beställa drinkar på krogen är trevligt, men tar ofta betydligt längre tid än att bli serverad en öl eller ett glas vin. Tanken på att bli serverad en klassisk cocktail på samma sätt som en fatöl är definitivt lockande och på flera av Stockholms cocktailbarer finns nu den möjligheten.
Annons
Tom Collins på tappkran, kan det vara något? Foto: Shutterstock
Tom Collins på tappkran, kan det vara något? Foto: Shutterstock

Nyöppnade Tap RoomMarcus Samuelssons regi på Kungsholmen i Stockholm är en av många barer där du kan beställa en cocktail på tap. Och de smakar i många fall bättre än en drink som görs på beställning.

– Smakmässigt kommer vi att kunna skapa cocktails som faktiskt blir ännu bättre efter ett par dagar på fat. Cocktails med bitter smak mognar till sig och får ett helt annat djup, säger Linus Morgan, ny barchef i Tap Room.

Alla drinkar och cocktails skapas på plats och ett par utvalda och handgjorda cocktails serveras på tap. De specialbyggda faten är mindre i storleken för att hålla drinkarna färska. Utbudet kommer att variera men klassiker som Manhattan och olika typer av kolsyrade drinkar som Tom Collins med en twist blir stående inslag.

Stjärnkocken Marcus Samuelsson öppnar Tap Room.
Stjärnkocken Marcus Samuelsson öppnar Tap Room. Foto: Kristian Sjöstedt

Det märks på cocktailbarerna runt om i Stockholm att det är ett koncept som utvecklas allt mer, även om gästerna i nuläget inte riktigt vet om att det finns.

Annons

– De flesta cocktailbarer har något litet fast med något kul på. Operakällaren har till exempel haft en Old Fashioned liggandes på fat hur länge som helst, säger Isac Melander, barchef på Nosh & Chow.

Problemet med att lagra cocktails på fat, menar Isac Melander, är att det gedigna hantverket som en riktigt duktig bartender hanterar går förlorat. Går man till en cocktailbar vill man oftast se bartendern blanda och göra något speciellt med de inte sällan unika ingredienserna. I princip skulle en duktig bartender kunna blanda ingredienserna för att sedan låta vem som helst stå i baren och tappa upp en cocktail från fat. Det ställer lägre krav på bartendern och det blir inte en lika speciell upplevelse.

– Även om det ligger mycket tid bakom drinkarna så tycker jag att när man skapar något nytt framför en gäst, något de aldrig sett, är en av de stora grejerna med att komma till en bar.

Annons

Nosh & Chow jobbar även de med cocktails på tap och har sedan tre månader tillbaka två små fat som har legat och mognat.

– Vi har två klassiska cocktails med en twist. En Rusty Nail och en Negroni, som ska börja säljas nu.

Men framtiden, då? Kommer vi sluta se bartenderns omsorgsfullt skaka en välkomponerad drink åt oss? Nej, inte enligt Isac Melander:

– Jag ska inte döma ut det helt, men vi på Nosh & Chow kommer inte gå över till det konceptet mer än vi gör i dag. Det är inget helhetskoncept jag tror på. Men det är en kul grej.

Klassiska drinkar som Old Fashioned och Dry Martini.
Klassiska drinkar som Old Fashioned och Dry Martini.
Annons