Aperol firar 100 år – med nytt recept på Aperol Spritz!

27 maj, 2019 
AvRedaktionen
Skåla med Aperol Spritz för Aperol som fyller 100 år!
Aperol Spritz är en av våra absolut populäraste drinkar, men visste du att Aperol fyller 100 år i år – eller att drinken har ett nytt recept?
Annons

Aperol är en italiensk aperitif som lanserades 1919 av bröderna Luigi och Silvio Barbieri i Padova i norra Italien, inte långt ifrån Venedig. Namnet anspelar på franskans ord för aperitif – apero – och bröderna ägnade flera år med att experimentera fram dryckens bittersöta smak och ikoniska färg.

Drinken Aperol Spritz uppfanns på 1950-talet och blev då snabbt populär i hemlandet, men i Sverige lanserades Aperol så sent som för 10 år sedan. Då såldes endast 100 liter av den orangefärgade drycken här hemma, men 2018 hade det ökat till 240 000 liter.

Rekordstort 100-årsfirande

I samband med 100-årsjubileet har Aperol tagit fram limiterade etiketter till sina flaskor.
I samband med 100-årsjubileet har Aperol tagit fram limiterade etiketter till sina flaskor.

I samband med att Aperol fyller 100 år arrangeras ett rekordstort firande i Sverige. Mellan 10 och 16 juni deltar hundratals barer runt om i landet i firandet.

Annons

– Under de fyra år jag har varit brand manager för Aperol har det hänt mycket. Vi har växt explosionsartat i Sverige och slagit nya rekord varje år. Det är kul att få jobba med en dryck som är så pass omtyckt av svenskarna. Nu vill vi fira 100-årsjubileet med hela Sverige, säger Hugo Simberg, Brand Manager på Nigab som är leverantör för Aperol i Sverige.

www.aperol.se kan du läsa mer om vilka barer som deltar i firandet och vilka andra aktiviteter som arrangeras runt om i världen. Den 28 juni arrangeras till exempel en konstutställning på Central Cavour Square i Padua, staden där allting började.

Uppdaterat recept på Aperol Spritz

Tidigare brukade man blanda Aperol Spritz med tre delar processo, två delar Aperol och en del soda. Den nya rekommendationen är att fylla ett vinglas med is och hälla i lika delar Aperol och prosecco och sedan toppa med en liten skvätt soda. Avsluta med att lägga i en apelsinskiva.

Fler recept:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons